Медия без
политическа реклама

Зам.-министър: Пощите бяха хакнати заради куриерска фирма

Кибератаката срещу "Български пощи" е в полза на частна компания, намекна зам.-министърът на транспорта

22 Авг. 2022
Дори и последния месец пенсиите са раздадени със закъснение вследствие на хакерската атака от април.
Илияна Кирилова
Дори и последния месец пенсиите са раздадени със закъснение вследствие на хакерската атака от април.

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на "Български пощи" е направена в полза на частна куриерска фирма. Това заяви пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски. "До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие", посочи той, но не назова частната компания, нито изнесе факти, които да подкрепят тезата.

По негови думи, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер. "Но все още следствието от тази атака не е отстранено - дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден”, посочи Папукчийски.

Дни след хакерската атака срещу "Български пощи" принципалът им бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова отрече спекулациите, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма "Еконт", чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков. Софтуерните експерти, които отговарят за сигурността на държавните мрежи, коментираха, че кибератаката идва от чужбина. Бившият министърът на електронното управление Божидар Божанов също подкрепи тази теза, като посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

В съвременната война технологиите често вземат превес над обикновения автомат. Докато конвенционалните оръжия отнемат човешки животи на фронтовата линия, хакерските инструменти се използват за дестабилизиране на цели държави.

БДЖ

Половината от новите локомотиви, доставени през 2021 година след провеждане на процедури след 15 години липса на доставка на нов подвижен състав, са извън строя. "7 локомотиви са извън строя, половината вече са извън строя поради неправилното управление на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия подвижен състав, тоест локомотивите и вагоните", уточни зам.-министърът Красимир Папукчийск.

По негови данни от началото на годината са отменени 5700 пътнически и бързи влакове, което означава, че 10 дни в държавата не е имало никакво влаково движение. В сравнение с австрийските железници изоставането ни е не по-малко от 20 години, каза Папукчийски. "Среднодневното закъснение на всички влакове, въпреки намаления обем на влаковете – те се движат 10% по-малко от заявеното – е над 1800 минути или в месечен размер говорим за 50 хиляди минути закъснение на всички влакове", подчерта той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата