Медия без
политическа реклама

Задържан беше лидерът на партия "Възраждане"

Костадин Костадинов засне на живо отвеждането си от цивилни полицаи

02 Септ. 2020Обновена
Костадин Костадинов
БГНЕС
Костадин Костадинов

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов беше арестуван в късния следобяд и отведен към Варна. Сутринта той взе дейно участие в протестите пред новата сграда на парламента.

По-рано, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че голяма част от 35-те задържани лица днес са били "свързани с една партия, която прокуратурата поискала да бъде заличена", визирайки именно "Възраждане" А 30 души от тях са били криминално проявени "с престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс".

Последното беше отречено от Костадинов: "Това е лъжа. Задържани са седем човека от "Възраждане", като нито един от тях няма криминална регистрация. Всички те са изрядни български граждани и данъкоплатци, с чийто данъци се плащат заплатите на полицаите"

Лидерът на "Възраждане" дори заяви, че един от неговите хора - Иван Георгиев от Добрич е бил брутално пребит от полицаи и като цяло е имало полицейски произвол по време на протеста днес. Това Костадинов каза в изявление, което излъчи във "Фейсбук". Докато говореше, към него се приближиха двама цивилни полицаи, за да извършат ареста. Костадинов обаче не спря видеото и задържането му бе заснето.

От СДВР разпространиха лъжлива информация за арестувани 30 души от Възраждане с "много криминални регистрации". Истината е, че има арестувани 7 наши членове и никой от тях не е криминално регистриран. Първо ще искаме право на отговор от медиите, а после ще заведем дело за клевета срещу началника на СДВР.

Posted by Костадин Костадинов on Wednesday, September 2, 2020

 

"Възраждане" е сред най-активните политически сили от началото на протестите. Освен в София, хора на партията участват в демонстрациите във Варна, Стара Загора, Разград и други градове. Наскоро прокуратурата поиска от съд заличаването и разпускането на партията с твърдения, че е имало манипулации при учредителната сбирка  (разследването установило неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права). Освен това срещу лидерът на партията Костадинов вече има образувани две наказателни дела. Едното е по обвинение за присвояване на 1 млн. лв. от партийната субсидия. Другото е за всяване на смут и безпокойство от страна на Костадинов, който бе разкритикувал в медиите действията на държавата около коронавируса от тв екрана. 

Само преди дни активисти на партия "Възраждане" отидоха в столичната Съдебна палата и стояха пред кабинета на главния прокурор, за да връчат собствената му оставка и той да я разпише. Освен това те обявиха, че носят и сигнал "до главния прокурор заради нарушения на главния прокурор".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха искане за изслушване на Пеевски

18 Юли 2024

Групата на Пеевски в НС продължава да отслабва

17 Юли 2024

С лозунга "ДПС без Пеевски" хората на Доган си взеха централата

19 Юли 2024

Огненият вятър изпепели половината ямболско село Воден

17 Юли 2024

ДПС-Доган изпревари Пеевски за изселническите пенсии

17 Юли 2024