Медия без
политическа реклама

Кабинетът и спецслужбите се стреснаха от взрива в складовете на Гебрев

Премиерът разпореди проверки на държавни и частни предприятия от оръжейната индустрия

25 Юни 2023Обновена
Автор: Емел МАХМУД, снимки: karnobat-voice
Автор: Емел МАХМУД, снимки: karnobat-voice

Българското правителство и специалните служби се стреснаха от взривовете в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който дойде само дни след кабинетът обяви, че се готви да се включи в коалицията на снарядите за Украйна.

Премиерът Николай Денков е възложил на Министерството на икономиката и индустрията, както и на МВР да извършат проверки и да предприемат превантивни действия за сигурността на държавни и частни производствени предприятия от българската военна индустрия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Екипи на институциите ще направят посещения в няколко обекта в понеделник. Целта е спешно да се подсилят мерките за сигурност на предприятията и хората в сектора, след като малко след полунощ на 25 юни избухнаха взривове в склад за боеприпаси на частен производител край Карнобат. С оглед на ситуацията, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов възложи засилване на мерките за сигурност на всички държавни заводи от военно-промишления комплекс и районите около тях, добавят от МС.

От МС дадоха и повече подробности за взрива в склада на фирма “Емко”. "Инцидентът в склада за боеприпаси е станал в 1:00 ч. след полунощ в неделя. По данни на Областната дирекция на МВР в Бургас няма данни за пострадали хора. Складът е на фирма “Емко“ на бизнесмена Емилиян Гебрев. Площите са разположени в общо четири бивши военни хранилища. Специалисти по боеприпаси, пожаротехнически експерти и разследващи полицаи ще направят оглед на място след изтичането на 72 часа, в които обектът ще остане запечатан. Все още не е ясен размерът на нанесените щети от последвалия след взривовете пожар", пишат от МС.

Пожар и силни взривове в складовете за боеприпаси на фирмата "Емко" на оръжейния търговец Емилиян Гебрев събуди хората в района на Карнобат. През юли миналата година имаше взривове на същите складове на оръжейния търговец.  Пред бТВ Гебрев заяви, че не може да каже дали има връзка.

"Това е непонятен силен пожар в среднощен час. Най-важното е, че няма засегнат нито един човек. Не може да знаем какво се е случило, ние още не знаем миналата година какво е причинило взривовете, камо ли сега след няколко часа", каза Гебрев. Той посочи, че в складовете е имало материали за производство на отбранителни продукти. 

Инцидентът се случва дни, след като България заяви, че ще се присъедини към коалицията за доставка на снаряди за Украйна.

Складовете на оръжейната фирма "Емко" са на площ от 200 дка. Пред бТВ представител на фирмата  посочи, че това е посегателство и без външна намеса, няма как да се случи пожар, който да предизвика взривете и унищожаването на помещенията и това, което се намира в тях. Охраната е успяла навреме да напусне мястото. ДАНС започва разследване, но все още не е безопасно да се инспектира мястото.  Оглед може да бъде направен след изтичането на 72 часа, дотогава обектът ще остане запечатан. Все още не е ясен размерът на нанесените щети от последвалия след взривовете пожар.

Миналата година Гебрев също допусна, че взривете не са случайни. Тогава той обясни, че районът около складовете се охранява от специализирана охрана, която е дала предупреждение, че се навлиза в охраняемия район. Известно време след това е избухнал пожар последван от взрив. До момента обаче няма никакви резултати от разследването на този случай.

 

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на гръмналите през нощта складове за боеприпаси край Карнобат, допусна, че случилото се може да не е случайно.

Складовете се намират на около 5 километра от Карнобат, в местността "Погребите". Живеещите наблизо са чули изключително силен тътен. Описват го като експлозия.

Бургазлии също съобщават за инцидента. Около 00:45 ч. в северозападна посока те са видели как облаците почервеняват за около 15 секунди. Единични гърмежи са се чували и след 2 часа след полунощ,

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

През април 2021 г. прокуратурата внезапно прогледна за това как отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. с Новичок е свързано с четири взрива във военни складове в България. Разкритията за това се случиха много години след събитията.

"През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС, анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заявиха тогава от държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Ловнидол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал".

"И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясниха от прокуратурата като уточни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ. Това показва документален филм на "Свободна Европа".

Тогава стана скандално ясно, че между събитията през 2015 г., за които прокуратурата чак тогава обявяваше, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха е избухнал пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ "Сопот". "Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване", казаха по онова време от прокуратурата.

Държавното обвинение припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). "С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна", заявиха тогава от прокуратурата.

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта.

Събуждането на прокуратурата дойде след като бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. Тогавашният чешки президент Милош Земан каза още, че унищожената продукция е била собственост на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България. Българската връзка в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия накара държавното обвинение да влезе в обяснителен режим за неразследваните взривове у нас. Резултат от събуждането и разследванията обаче няма и до момента.

Случай, белязан с четиригодишното мълчание на всички български институции, ненадейно се озова под прожекторите.

Разкритията обаче дадоха основания на разследващият сайт "Белингкат" да говори за дългогодишна целенасочена и масирана  операция на ГРУ.

„Изглежда че операцията е започнала малко след юли 2014 г., когато руските власти подчиниха сепаратистките бойни групи в района на Донбас в Източна Украйна под централния контрол и военен надзор на ГРУ. Мисията, която, изглежда, е била ръководена от подразделението за подривна и диверсионна дейност 29155, включва няколко операции, сред които експлозиите в депата на Врбетице, атентата срещу Емилиян Гебрев и с нарастваща вероятност поне един от трите взрива на складове за боеприпаси в България от началото до средата на 2015 г.“, написаха тогава от "Белингкат".

ВЗРИВОВЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

На 10 януари 2015 г. около 10.00 ч. избухна взрив в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово. Пострадали са двама мъже и една жена.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”.

На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвика взрив. Пострадалите са 10 души.

На 5 юни 2012 г. след 14:40 ч. при пътния възел Петолъчката край Ямбол започнаха серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" Трявна. В момента на взрива в нея са се намирали 13 души, седем от тях бяха пострадали.

На 12 ноември 2011 г. в 09:00 ч. се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете имаше около 3000 снаряда от калибър 152, нямаше химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Нямаше пострадали хора.

3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухна пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

На 3 юли 2008 г. около 06:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухна взрив. Експлозиите продължиха през целия ден. В поделението се съхраняваха излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежаха на утилизация.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разрази пожар. Привечер огънят достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата