Медия без
политическа реклама

"Възраждане" спретна погром пред КС със запалена кола, димки и тор

Съдът отхвърли искането на хората на Костадинов и ИТН, свързано с референдум за лева и еврото

08 Февр. 2024Обновена
Протестиращи запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът.
Илияна Димитрова
Протестиращи запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът.

Димки, запален автомобил, животински изпражнения на жълтите павета пред Конституционния съд. Така "Възраждане" протестира пред съда заради делото за референдума за запазване на лева, разказва БТА.

Протестиращи запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Чуват се и гърмежи. За кратко част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", гореше. Протестиращите блокираха движението в района.

Днес в 10 ч. започна заседанието на съда, в чийто дневен ред е и искането на 49 народни представители, които искат да бъде отменен отказът да се проведе референдум за лева и еврото.

"Конституционният съд днес ще извърши престъпление", заяви на протеста лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Днес сме тук, за да защитим демокрацията и правото си на свободен, достоен, законен начин на живот и правото си да бъдем питани", каза още лидерът на "Възраждане" насред ексцесиите на феновете си.

Той заплаши, че протестите ще продължат в събота и неделя. "Следете ни и ще бъдете много изненадани", каза още Костадинов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Решението беше атакувано пред КС от "Възраждане" и "Има такъв народ", както и от независимия депутат Радостин Василев.

В крайна сметка днес КС отхвърли искането на депутатите и отклони искането им за произнасяне по конституционосъобразността на въпроса за референдума. Съдът е заседавал в пълния си 12-членен състав, става ясно от съобщението му. В частта за отклоняването на искането решението е взето единодушно. А за отхвърлянето решението е взето с 11 гласа "за", тъй като Янаки Стоилов е на особено мнение. Атанас Семов пък има становище по тази точка. Решението, особеното мнение и становището се очаква да бъдат публикувани утре.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане, референдум

Още по темата