Медия без
политическа реклама

Възможно е и хлябът да поскъпне

Предпазливи прогнози сочат, че цената на свинското ще се запази, след като цяла година растеше

08 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Хлябът може да поскъпне. Свинското месо може и да запази сегашната си цена, след като цяла година растеше - но не е много сигурно. Това обясниха хора от съответните браншове пред БНР днес. Новините идват на фона на безшумно поскъпване на основни стоки през последните месеци. Потребители например се оплакват, че наред със свинското месо, чиято цена в момента е над 10 лв. за килограм в някои големи градове, скок има и при пилешкото. 

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, цената на насъщния ще се вдигне заради тол таксите, а и поради фактори като увеличение на разходите за енергия, за нощен труд и т.н. А също и заради реколтата: „Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“.

Твърде песемистични прогнози за своя отрасъл пък даде Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите. По думите ѝ цената на свинското вероятно ще се задържи на моментните нива, но  прогнозите за бранша никак не са добри. Кризата, известно е, се дължи на африканската чума. „Производството от страните, които нямат чума към момента - Белгия, Германия, износът им е основно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената“, заяви Хаджистоева. Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от месото, сега обаче около - 35%. Кризата е всестранна - болестта ликвидира стопанствата, а след това огромни проблеми се появяват и пред месопреработвателите, тъй като липсва суровина. "Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години", заяви Хаджистоева.

Последвайте ни и в google news бутон