facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Възможно е и хлябът да поскъпне

Предпазливи прогнози сочат, че цената на свинското ще се запази, след като цяла година растеше
1 185
 Илияна Кирилова

Хлябът може да поскъпне. Свинското месо може и да запази сегашната си цена, след като цяла година растеше - но не е много сигурно. Това обясниха хора от съответните браншове пред БНР днес. Новините идват на фона на безшумно поскъпване на основни стоки през последните месеци. Потребители например се оплакват, че наред със свинското месо, чиято цена в момента е над 10 лв. за килограм в някои големи градове, скок има и при пилешкото. 

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, цената на насъщния ще се вдигне заради тол таксите, а и поради фактори като увеличение на разходите за енергия, за нощен труд и т.н. А също и заради реколтата: „Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“.

Твърде песемистични прогнози за своя отрасъл пък даде Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите. По думите ѝ цената на свинското вероятно ще се задържи на моментните нива, но  прогнозите за бранша никак не са добри. Кризата, известно е, се дължи на африканската чума. „Производството от страните, които нямат чума към момента - Белгия, Германия, износът им е основно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената“, заяви Хаджистоева. Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от месото, сега обаче около - 35%. Кризата е всестранна - болестта ликвидира стопанствата, а след това огромни проблеми се появяват и пред месопреработвателите, тъй като липсва суровина. "Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години", заяви Хаджистоева.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Когато чумата роди агънца

25.06.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3917 15
Булгаргаз предлага поевтиняване на синьото гориво от юли и август

22.06.2020

299
Къмпинги вдигат цените

20.06.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

8036 16

Коментари

mick

Важното е, че бананите са евтини и ги има цяла година.

Billy-Joe Winchester

+1

Invisible

   Наистина е важно.

   Много са полезни.

ПГеоргиев

Свинското месо е поскъпнало с около 30%, водата поскъпва с между 1 и 9% и то когато я има горивата ще скочат още следващата седмица с поне 4-5 стотинки, заради "поскъпване цената на петрола", породено от кризата в БИ, хлябът и той ще поскъпне, щото всяка година ако не суша ще е наводнения, ако не е студено ще е топло и житото не ще да расте, после ще дойде тол-а и ще скочат цените на превозите, а оттам  и на всички продукти пак.

И к'во става с онези "големи" 10% увеличение на заплатите или 7% за пенсиите чак от юли?

Триста и кусур лева праг на бедността, а минималната пенсия 250 лв.

Почти 1,5 милиона българи се определят като бедни. 

Но има една "положителна" тенденция - населението бавно и полека изчезва и след 50-100 години говорителят по телевизията ще започне програмата така: "Добър вечер, господин Борисов! С радост ви съобщаваме, че в България вече няма бедни. Последният бедняк почина вчера." 

 

Johnny2965

Поскъпването на вредните за здравето храни не е драма. Проблемът е, че това поскъпване не означава подобрение на качеството на хранене. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×