Медия без
политическа реклама

ВАС оряза обезщетението на малтретирано от МВР момиче

Цветелина Цветкова не е потърсила помощ за страха и безсънието си, затова СДВР дължи само 15 000 лв., приема съдът

Като вътрешен министър Бойко Рашков се срещна с част от пострадалите по време на протестите през 2020 г. На снимката са Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Прокуратурата на практика се провали в разследването на бруталното насилие срещу протестиращи.
МВР
Като вътрешен министър Бойко Рашков се срещна с част от пострадалите по време на протестите през 2020 г. На снимката са Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Прокуратурата на практика се провали в разследването на бруталното насилие срещу протестиращи.

Върховният административен съд преразгледа размера на обезщетението, което първата инстанция осъди МВР да плати на Цветелина Цветкова. Тя е момичето, малтретирано от полицаи по време на летните протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. Този казус ще се запомни и със скандалното отношение на юрисконсултката от МВР Деляна Иванова към Цветкова, както и с абсурдното решение на Административния съд в София, с което беше отменена забележката на юристката.

Делото на Цветкова срещу СДВР стигна до Върховния административен съд както по нейна жалба, така и по жалба на дирекцията на МВР. Момичето не беше доволно, защото първата инстанция му присъди само половината от обезщетението, за което настояваше, а МВР твърдеше, че нищо не дължи, защото не била доказана пряка връзка между действията на полицаите и вредите, настъпили за Цветкова.

Тримата върховни съдии - Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова, се съгласяват с първата инстанция, че Цветкова е понесла вреди от действията на полицаите. Тримата обаче смятат, че присъденото ѝ обезщетение от 40 000 лв. е твърде голямо. Те обясняват, че според трайната съдебна практика справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди означава съдът да определи точен паричен еквивалент на болките и страданията, на трайните поражения върху физическата цялост и здраве на пострадалия лице във всеки отделен случай конкретно, а не по общи критерии.

По делото безспорно е доказано, пишат съдиите, че Цветкова е понесла неимуществени вреди - психологически и емоционални, както и физически болки и страдания.

За физическите ѝ страдания се цитира медицинско удостоверение за травмите. Съдът посочва, че нараняванията не са ѝ причинили трайни или сериозни физически последствия, а и тя не е търсила медицинска помощ за тях. Колкото до емоционални страдания, върховните съдии споделят извода на долната инстанция, че "безспорно преживяното вечерта и през нощта на 10.07.2020 г. от страна на Цветкова е недопустимо и ѝ е причинило негативни емоции, което се е отразило на психическото ѝ състояние - факт, доказан от заключението на съдебно-психиатричната експертиза".

Магистратите обаче обръщат внимание, че момичето не е потърсило специализирана помощ във връзка с негативните емоции. Не било установено и да е вземала някакви медикаменти, за да овладее състоянието си на страх и проблеми със съня.

С тези мотиви съдът намалява обезщетението на Цветкова от 40 000 лв. на 15 000 лв. "Размерът на обезщетението не следва да е източник на обогатяване, както и че следва да е съобразен с икономическия растеж и стандарта на живот", пишат тримата върховни съдии.

"Дори и този размер на обезщетението надхвърля определения от съда размер в други подобни случаи, но следва да се има предвид, че пострадалата е жена и посегателствата срещу нея са значително по-укорими от морална гледна точка", великодушни са съдиите.

Тяхното решение е окончателно.

 

За решението на първата инстанция по делото за обезщетението си припомнете тук:

Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да плати 40 000 лв.

 

За наказанието на юрисконсултката от МВР, което после беше отменено от съда, прочетете тук:

Главната юрисконсултка от СДВР, която използва обиди по адрес на момичето, малтретираното от полицаи по време на летните протести през 2020 г. заслужава за нарушението си само забележка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата