Медия без
политическа реклама

Юристката от СДВР, обиждала малтретирано момиче, получи само забележка

Това е най-лекото възможно наказание, което Деляна Иванова вече е обжалвала в съда

24 Дек. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
стопкадър
Според юрисконсултката на СДВР, момичето е трябвало да скрие гърдите си, докато е била арестувано. Нищо, че е с белезници.

Главната юрисконсултка от СДВР, която използва обиди по адрес на момичето, малтретираното от полицаи по време на летните протести през 2020 г., заслужава за нарушението си само забележка. Това е решил директорът на столичната дирекция на МВР, видя "Сега" в съдебните регистри, тъй като служителката на МВР е обжалвала наказанието си. От МВР потвърдиха, че Деляна Иванова е получила най-лекото възможно наказание по реда на Закона за държавния служител.

Юристката стана обект на уж спешна проверка в МВР през юли, след като стана публично известно какво е написала в жалбата срещу решението на Административния съд в София, който присъди 40 000 лв. неимуществени вреди на Цветелина Цветкова заради действията на полицията спрямо нея под колоните на МС по време на летния протест през 2020 г. В касационната жалба до Върховния административен съд Иванова използва квалификации за момичето като "позорна", "недостойна" и "срам за младото поколение".

"Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример", пише Иванова.

Тя претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест, защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест, или пък да се гаврят със задържания, бил той и чисто гол. 

"Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение", пишеше още в жалбата на юрисконсулта.

Иванова обаче явно смята, че няма никакъв проблем в твърденията ѝ, защото се е обърнала към Административния съд с искане заповедта от ноември за наказанието да бъде отменена. Делото е насрочено от съда за 25 януари догодина. По ирония на съдбата за същия ден във ВАС е насрочено и делото за обезщетението на Цветкова. Момичето вече окончателно осъди МВР за 20 000 лв. обезщетение за незаконното си задържане.

Юрисконсултите на Столичната дирекция на вътрешните работи прибегнаха до грозни обиди пред съда спрямо момичето, което осъди МВР на първа инстанция за това, че беше малтретирана по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

УВОЛНЕНИЯ

Четирима служители на МВР са уволнение заради полицейското насилие по време на протеста срещу БФС в София през ноември. Това стана ясно от интервю на главния секретар на МВР Живко Коцев за Нова тв. Той обаче не разказа подробности. Стана ясно още, че продължават 9 дисциплинарни проверки, които също може да приключат с наказания и уволнения. Всички преписки освен това ще бъдат предадени и на прокуратурата, която да прецени има ли престъпления.

Още по темата