Медия без
политическа реклама

Учителят, който прегази 12-годишно дете, е пуснат срещу 1000 лв.

В Лясковец организираха протест заради липса на улично осветление и пътна маркировка

03 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Прокуратурата пусна под парична гаранция от 1000 лв. шофьора, прегазил дете в Лясковец. Пробите за алкохол и наркотици на водача - 31-годишен учител по физкултура, са отрицателни

Водачът е с шофьорска книжка от 3 месеца, а фаталният инцидент се е случил на оживено място на централната улица „Трети март“ в Лясковец с липсващо улично осветление. Детето е отивало с велосипеда си и без светлоотразителни елементи до близкия хранителен магазин.
На младия шофьор е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. 

Прокуратурата и МВР ще разследват всичко около инцидента - състоянието на пътната настилка, маркировка и светлоотразители.Назначена е автотехническа експертиза, която да изясни как се е случила катастрофата и с каква скорост се е движил автомобилът, прегазил детето.  
Тази вечер бе организирано и протестно шествие до Общината срещу липсата на осветление и безопасност по улиците на града.. Хората в Лясковец винят за инцидента управата на града, която, въпреки решенията на Общинския съвет и гражданските подписки, от години не взема мерки за подобряване на уличното осветление, за осветяване на пешеходните пътеки и за изграждане на нови повдигнати пътеки, които да подобрят сигурността на пътя.

Бдението и мирното шествие се състоя вечерта в четвъртък. Близки, приятели и жители на Лясковец се събраха пред мястото, където момчето, управлявало велосипед, беше блъснато от лек автомобил и загина на място. Участниците в бдението коментираха, че точно в този участък главната улица на града не е добре осветена, няма и надигнати пешеходни пътеки, които да спират автомобилите, преминаващи с висока скорост. Общинският съвет в Лясковец е взел решение през април т.г. с новия бюджет да бъде финансирано изграждането на пет надигнати пешеходни пътеки със специално осветление, за да бъде ограничена скоростта на преминаващите автомобили, но все още решението не е реализирано, посочиха хората, цитирани от БТА.

В този сумрак нито водачите, нито пешеходците, нито велосипедистите са застраховани от инцидент, посочиха хората. След като поднесоха цветя и запалиха свещи на лобното място, където загина детето, те потеглиха в мирно шествие към сградата на общината.  

Общинският съветник Тодор Тодоров заяви пред Би Ти Ви, че е действал нееднократно в посока да бъдат подобрени градските условия. „Аз съм председател на комисия по бюджет и финанси. От 2019 г. сме предлагали да се осигурят средства за подмяна на уличното осветление, за осветяване на пешеходни пътеки и за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки с цел именно превенция на безопасността на движение. Това не беше направено и затова тази година за бюджет 2022 ние по наша инициатива заложихме 20 000 лева за 5 пешеходни повдигнати пътеки“, каза Тодоров. Кметът на община Лясковец отказала коментар с мотива, че е отсъствала по време на инцидента и все още не е запозната в детайли със случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?