Медия без
политическа реклама

София най-сетне осветява парковете като хората

След ремонти за много милиони при Фандъкова градините са черна дупка

14 Февр. 2024
Това не е някъде накрай света, а в идеалния център на София - Докторската градина.
Илияна Димитрова
Това не е някъде накрай света, а в идеалния център на София - Докторската градина.

Столичната община най-сетне се захваща да оправи осветлението в софийските паркове, които тънат в почти непрогледен мрак. Първите паркове, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са четири от най-посещаваните места в столицата: Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщава кметът Васил Терзиев.

При Фандъкова някои от тези паркове бяха ремонтирани скъпо и прескъпо, но и след ремонтите си останаха "тъмна Индия". Западен парк например глътна 11 млн. лв., но ГЕРБ, "в дух на отговорно управление" са забравили да подпишат договор за поддръжка. "Съответно никой не се грижи за осветлението в парка и най-много сигнали имаме оттам", казва кметът Терзиев.

Плачевно е положението и в иначе централния парк "Заимов", който вечер е тъмен като изпаднало гето. Там, освен всичко друго, високите стълбове за осветлението корозират и са в критично състояние, опасно за минувачите, пише кметът. Абсурдна е историята и в парк "Хиподрума" - там осветлението е изградено като експеримент преди 15 години. "И оттогава никой не се е сетил за него. Едва миналата година в капиталовата програма са заложени 30 000 лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението", обяснява Терзиев.

Ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена: Столичната община, районните администрации, “Улично осветление" АД. Установихме, че има и места, за които не е ясно чия точно е отговорността да следи за изправността на осветителите, разказва кметът. След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изграждим модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци, обещава той.

Новината предизвика вълнения по столичните групи в социалните мрежи. Сигналите за липсващо осветление са сред най-честите оплаквания на столичани, но покрай днешния пост на кмета във "Фейсбук" хората споделят и всякакви други проблеми с уж скорошни ремонти - напукани настилки, криви стълбове. Очевидци съобщават и голямата публична тайна на Борисовата градина - че в работни дни там масово се гази забраната за навлизане на автомобили по алеите, абсолютно безнаказано.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата