Медия без
политическа реклама

Тръгва наддаването за 3 места в Конституционния съд

Президентът, парламентът и върховните съдилища трябва да посочат по един нов съдия до 15 ноември

БГНЕС
Архивна снимка от клетвата на новите съдии през ноември 2018 г.

Парламентът, президентът и двете върховни съдилища трябва да посочат по един конституционен съдия до 15 ноември. Процедурата по подмяна на трима от съдиите в Конституционния съд е стартирала на 15 август, когато председателят на съда Борис Велчев е изпратил писма до държавния глава Румен Радев, шефката на парламента Ива Митева и двете върховни съдилища. С тях формално на тази институции се напомня, че трябва да запълнят своята квота в 12-членния КС.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска. Законът за КС казва, че "съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд". Плевнелиев си тръгна от клетвата и така Марковска не успя да я положи.

Мотивът на Плевнелиев и на председателя на съда Евгени Танчев да прекъснат клетвата бе, че има прокурорско разследване за търговия с влияние. Прокуратурата така и не съобщи официално какъв е изходът от това разследване. Марковска, която беше върховен съдия, напусна и съдебната власт и в момента е адвокат.

Но заради тези събития от 2012 г. тази есен ротацията в КС ще е по-различна. През ноември освен мандатът на Велчев, който бе назначен в КС от президента, приключват и мандатите на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Едва през февруари догодина изтича мандатът на четвъртия от тази ротация - избраният от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев.

Ако парламентът не успее да организира процедурата навреме (например при неуспешен трети мандат и разпускането си), това не е проблем за КС. За да заседава, съдът трябва да има поне 8 съдии. А върховните съдилища и президентът няма как да не запълнят квотата си, т.е. КС ще е поне с 11 членове.

 

Кой се спряга

Едно от спряганите имена за бъдещ конституционен съдия е Янаки Стоилов, който в момента е служебен министър на правосъдието. Кафявите медии дори го атакуваха по тази линия - според тях Стоилов ще получи мястото в КС заради внесеното от него предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Така или иначе обаче Стоилов е професор по теория на правото с авторитет и добра репутация в юридическите среди и да стане конституционен съдия изглежда логично.

Вероника Имова, която в момента е член на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание, избрана по предложение на ГЕРБ, е сред магистратите, които имат апетит към място в КС, твърдят източници на "Сега". Макар и от съдийската квота във ВСС, Имова е сред най-пламенните защитници на главния прокурор в съвета. Шансовете й за КС обаче не изглеждат големи.

Двете върховни съдилища - касационният и административният, трябва да изберат един член на КС. Негласната договорка, която се спазва от години, е ВКС и ВАС да се редуват и този път е ред на ВАС да посочи. Възможно е така в КС да отиде съдията Соня Янкулова. Още при предишната ротация - през 2107 г., бившият председател на ВАС Георги Колев не криеше, че би станал конституционен съдия. Мандатът на шефа на ВКС Лозан Панов изтича идния януари и логично продължение на кариерата му също би било да влезе в КС. Едва ли обаче има шанс да бъде избран от колегите си съдии.

 

Клетвата ще е на 15 ноември

Новите съдии ще положат клетва на 15 ноември - в деня на изтичането на мандата на колегите си. Те ще встъпят в длъжност на 16 ноември. Това следва от промени в правилника на КС, приети през февруари. Досега клетвата на новите съдии се полагаше след края на 9-годишния мандат на старите. Така новите съдии се заклеваха само пред оставащите осем от старите. А когато изтичаше мандатът и на председателя на КС, клетвата се ръководи от най-възрастния от оставащите. Тази година казусът би бил точно такъв, тъй като изтича мандатът на председателя Борис Велчев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?