Медия без
политическа реклама

Тръгва наддаването за 3 места в Конституционния съд

Президентът, парламентът и върховните съдилища трябва да посочат по един нов съдия до 15 ноември

Архивна снимка от клетвата на новите съдии през ноември 2018 г.
БГНЕС
Архивна снимка от клетвата на новите съдии през ноември 2018 г.

Парламентът, президентът и двете върховни съдилища трябва да посочат по един конституционен съдия до 15 ноември. Процедурата по подмяна на трима от съдиите в Конституционния съд е стартирала на 15 август, когато председателят на съда Борис Велчев е изпратил писма до държавния глава Румен Радев, шефката на парламента Ива Митева и двете върховни съдилища. С тях формално на тази институции се напомня, че трябва да запълнят своята квота в 12-членния КС.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска. Законът за КС казва, че "съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд". Плевнелиев си тръгна от клетвата и така Марковска не успя да я положи.

Мотивът на Плевнелиев и на председателя на съда Евгени Танчев да прекъснат клетвата бе, че има прокурорско разследване за търговия с влияние. Прокуратурата така и не съобщи официално какъв е изходът от това разследване. Марковска, която беше върховен съдия, напусна и съдебната власт и в момента е адвокат.

Но заради тези събития от 2012 г. тази есен ротацията в КС ще е по-различна. През ноември освен мандатът на Велчев, който бе назначен в КС от президента, приключват и мандатите на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Едва през февруари догодина изтича мандатът на четвъртия от тази ротация - избраният от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев.

Ако парламентът не успее да организира процедурата навреме (например при неуспешен трети мандат и разпускането си), това не е проблем за КС. За да заседава, съдът трябва да има поне 8 съдии. А върховните съдилища и президентът няма как да не запълнят квотата си, т.е. КС ще е поне с 11 членове.

 

Кой се спряга

Едно от спряганите имена за бъдещ конституционен съдия е Янаки Стоилов, който в момента е служебен министър на правосъдието. Кафявите медии дори го атакуваха по тази линия - според тях Стоилов ще получи мястото в КС заради внесеното от него предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Така или иначе обаче Стоилов е професор по теория на правото с авторитет и добра репутация в юридическите среди и да стане конституционен съдия изглежда логично.

Вероника Имова, която в момента е член на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание, избрана по предложение на ГЕРБ, е сред магистратите, които имат апетит към място в КС, твърдят източници на "Сега". Макар и от съдийската квота във ВСС, Имова е сред най-пламенните защитници на главния прокурор в съвета. Шансовете й за КС обаче не изглеждат големи.

Двете върховни съдилища - касационният и административният, трябва да изберат един член на КС. Негласната договорка, която се спазва от години, е ВКС и ВАС да се редуват и този път е ред на ВАС да посочи. Възможно е така в КС да отиде съдията Соня Янкулова. Още при предишната ротация - през 2107 г., бившият председател на ВАС Георги Колев не криеше, че би станал конституционен съдия. Мандатът на шефа на ВКС Лозан Панов изтича идния януари и логично продължение на кариерата му също би било да влезе в КС. Едва ли обаче има шанс да бъде избран от колегите си съдии.

 

Клетвата ще е на 15 ноември

Новите съдии ще положат клетва на 15 ноември - в деня на изтичането на мандата на колегите си. Те ще встъпят в длъжност на 16 ноември. Това следва от промени в правилника на КС, приети през февруари. Досега клетвата на новите съдии се полагаше след края на 9-годишния мандат на старите. Така новите съдии се заклеваха само пред оставащите осем от старите. А когато изтичаше мандатът и на председателя на КС, клетвата се ръководи от най-възрастния от оставащите. Тази година казусът би бил точно такъв, тъй като изтича мандатът на председателя Борис Велчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата