Медия без
политическа реклама

Съдът поряза искането за частен плаж пред сарая на Доган

Върховните съдии решиха бреговата ивица до имението в парк "Росенец" най-накрая да влезе в кадастъра

11 Март 2021
Мартин Георгиев
През лятото на миналата година имаше масов протест пред сарая на Ахмед Доган, заради недопускането на хора до публичния плаж.

Върховният административен съд реши окончателно, че плажът пред имението на лидера на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец трябва да бъде вписан незабавно в кадастъра, като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”. Това прави територията изключителна държавна собственост. Такова беше решението и на първоинстанционния съд в Бургас, който отхвърли жалбата от проектанта на сарая Арх. Калин Тихолов като представител на фирма “Стрейтлайн”.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка” и дори е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. „Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват „значителни или трудно поправими вреди“ и не попадат в приложното поле на  горецитираната разпоредба“, е мнението на върховните съдии.

Те отхвърлят жалбата като неоснователна, тъй като не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба, съобщават от ВАС.

Проектантът на сарая на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти, съобщи партия "Да, България". На 5 ноември м. г.

СЕГА ПРИПОМНЯ,

че лятната резиденция на Доган отново стана център на скандал, след като през юли миналата година съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира с лодка на брега край имението. Там обаче беше посрещнат от охранитени на Националната служба за охрана, които грубо го изблъскаха във водата и не му позволиха да стъпи на държавния бряг. Впоследствие двама от гардовете бяха уволнени, а други четирима по-леко наказани.

Последва и проверка на прокуратурата, която показа, че за изградените строежи и обекти на нос "Чукалята" в парк "Росенец" - "Двуетажна масивна сграда", три бунгала, "Триетажна масивна сграда", "Оранжерия – 500 м2", "Двуетажна сграда", на място не са представени строителни книжа. И в община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Към момента са издадени заповеди за събарянето на три от сградите, но са обжалвани в съда. 

Още по темата