Quantcast
Съдът остави в ареста обвинения за катастрофата с Милен Цветков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът остави в ареста обвинения за катастрофата с Милен Цветков

Адвокатът на Кристиан Николов пледира, че младежът не е шофирал аудито, което блъсна колата на журналиста
Обновена
38 323
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Единствената адекватна мярка за Кристиан Николов, който е обвинен за причиняване на катастрофата, при която загина Милен Цветков, е постоянното задържане под стража. Това прие Мина Мумджиева от Софийския градски съд и уважи искането на прокуратурата. Съдията смята, че има обосновано предположение, че младежът е предизвикал катастрофата, а освен това има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Определението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд на 30 април.

Николов е бил под влиянието на четири различни вида упойващи вещества, но е съзнавал риска, който може да създаде като участник в движението. Липсват доказателства за невменяемост на този етап и може да се приеме, че той е вероятно психично здрав и се е отнасял с безразличие към настъпването на опасните последици, каза съдът.

И допълни, че когато деецът не желае обществено опасните последици, но въпреки това нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. налице е евентуален умисъл. Показанията на свидетелите и видеотехническата експертиза показват, че е имал обективната възможност да възприеме опасността на пътя, да прецени какви могат да са последиците от посоката му на движение, от скоростта, но въпреки всичко е продължил с увереност движението към автомобила на Цветков, напълно игнорирайки значението на червения светофар.

Това е зключително висока степен на опасност, с която е бил застрашен животът на други участници в движението, посочи още съдът. И допълни, че грубо са нарушени много правила от Закона за движение по пътищата.

Съдия Мумджиева намери, че на този етап доказателствата са, че вероятният водач към момента на катастрофата е обвиняемият. Това следва от данните за собствеността на автомобила и съпоставката им с показанията на очевидците.

Съдът посочи още, че аутопсията сочи пряка връзка между травматичните увреждания на Цветков и настъпването на смъртта му. Дори да се приемат възраженията на защитата за неадекватна първа медицинска помощ, това не елиминира аутопсията, смята съдът. Магистратът цитира огледа на местопроизшествието, видео експертизите, показанията на шестима очевидци. Съдът се спря подробно на показанията на един свидетел, който подробно описва катастрофата. Според съда не е само един свидетелят, който е разпознал Николов като водач, както твърди защитата му.

По време на съдебното заседание стана ясно, че по делото има декларация на Николов, че отказва да предостави сравнителен биологичен материал и да участва в разпознаване на живо. Но разследващите могат да направят и разпознаване по снимки, посочи съдът. 

Спътниците на Николов Георги Иванов и Симона Цветкова отказват да дават показания. Но никой от тях не твърди, че друг е шофирал. Има данни, че Николов живее с Цветкова и тя се позовала на правото си да не свидетелства по тази причина.

Заседанието на съда започна в 21 ч. и съдебните репортери го слушаха онлайн. Николов участва по Скайп.
Адвокатът на Николов пледира, че не той е шофирал колата, която удари автомобила на журналиста. Адвокат Любомир Таков поиска магистратите да го пуснат без никаква мярка. Той посочи още, че не е разследвано дали причината за смъртта е катастрофата или неадекватните действия на очевидците, включващи ваденето на Цветков от колата, въртене на главата, сърдечен масаж. Според адвоката има само един свидетел, който сочи Николов за водача на аудито, което се блъсна в колата на Цветков, докато изчакваше на червен светофар. Този свидетел обаче е служител на столичния "Метрополитен" и това го прави ненадежден, смята защитата. Адвокатът изтъкна още, че няма лицева идентификация, нито разпознавания. А описанието "нормално слабо телосложение, набола брада" се отнасяло за повечето български младежи. "Няма достатъчно доказателства, че Николов, а не друг е управлявал аудито”, каза адвокатът.

Той отрече и тезата на прокуратурата за умисъл в катастрофата, тъй като Николов и Цветков не са се познавали. Пледира още, че оставянето на клиента му в ареста би било репресия. И съдът не трябва да се произнася заради обществените очаквания. 

Самият Николов поиска от съда по-лека мярка, за да продължи образованието си, и обеща да не се укрива. Той заяви, че е сгоден, а адвокатът показа отличната му диплома от Немската езикова гимназия и участие в първенство по водна топка.

Часове по-рано прокуратурата обяви, че е предявила ново, по-тежко обвинение на Кристиан Николов. Обвиняемият Николов, при управление на Audi Q7 нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен светофар. В следствие на това умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал автомобила след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам, твърди обвинението. И допълва, че Николов е застрашил живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. НК предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор за това престъпление. Предварителното заключение на аутопсията сочи, че вследствие на удара на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване на ребра, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада, сочи прокуратурата.

Пред съда прокурор Иван Кучиев пледира, че въпреки началния етап от разследването, са събрани достатъчно непротиворечиви и допълващи се доказателства в подкрепа на обвинението. Обвинителят цитира близо 10 свидетели, че Николов е управлявал автомобила. Прокурорът се позова на огледа на местопроизшествието, липса от следи от спирачен път, състоянието на колите след катастрофата, експертизата на записите от камерите. Той подчерта, че Николов се е движил със скорост значително над 50 км в час и без да намали и спре на червения светофар, е блъснал отзад автомобила на Цветков. Обвинението твърди, че Николов управлявал е след употреба на различни наркотици. Това сочи, че той съзнателно се е качил при ограничени възможности да реагира адекватно. Разчитал е само на шанса да не се стигне до катастрофа.

Обвинението смята, че има реална опасност Николов, който е студент в Германия, да се укрие или да и да извърши ново престъпление. 

Записи от камери в района на катастрофата показват как джипът, управляван от Кристиан Николов, помита колата на журналиста и по чудо 6-ма пешеходци се разминават със смъртта.

Преди ден прокуратурата повдигна обвинение на майката на 22-годишния младеж. В сряда прокуратурата съобщи, че другите двама пътници в джипа - Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, са обвинени за затаяване на истина пред разследващ полицай от СДВР. Според обвинението те съзнателно затаили истина за факти и обстоятелства, свързани с делото срещу Николов за предизвикания от него инцидент. И двамата са на свобода срещу гаранция от по 10 000 лева, съобщи прокуратурата.

 

ГЕРБ предлага по-тежки санкции за водачи с алкохол и дрога

Народният представител Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни пред bTV, че още в четвъртък ще предложат вдигане на наказанията за водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или дрога. Изменения ще има в съответните състави от Наказателния кодекс, предвиждащи различни санкции. В общи линии ще бъде предложено вдигане на размера на лишаването от свобода, както и на глобите.

ГЕРБ щели да предложат и промени в закона за движение по пътищата, с които да се отнема регистрация на МПС до 5 години при управление на МПС с алкохол над 1,2 промила или наркотици. Десислава Атанасова обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова лъже, че ГЕРБ са предлагали намаляване на наказанията за дрогирани шофьори. Тя твърди, че законопроектът, за който говори соцлидерката, бил подкрепен и от всички членове на здравната комисия от БСП.

Колегата й Красимир Ципов пред БНТ добави, че ще се увеличи наказанието за шофиране под въздействието на наркотични вещества - при от 1 до 3 г. затвор и от 500 до 1500 лв. глоба, то се предлага да стане от 1 до 5 г. затвор и между 1000 и 5000 лв. глоба.

За причиняване на смърт и тежка телесна повреда се предлага наказанието да е от 5 до 15 г. затвор, а не от 3 до 15 г., както е сега, а при особено тежките случаи вместо от 5 до 15 г. да се лежи от 6 до 20 г., каза Ципов.

По думите му, въпреки че през последните години са произнесени множество осъдителни присъди с големи срокове, явлението продължава. За три години имало няколко хиляди заявителски материала и затова с цел превенция наказанието трябва да се повиши.

Ако шофьорът не желае да даде кръвна проба, а е употребил наркотици, колата ще се дерегистрира от 1 до 5 г,, а книжката на шофьора ще се отнема за между 1 и 3 г., а не до 2, както е сега. Ципов изрази надежда промените да бъдат разгледани в парламентарните комисии още идната седмица. Той добави, че има съгласие и от депутати от други политически сили - Воля, Обединени патриоти, ДПС.

Още

Съдът призна Сакскобургготски за собственици на "Врана"

29.07.2021

2734
Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

29.07.2021

695
Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани

19.07.2021

Обновена

3704