Медия без
политическа реклама

Срещата ГЕРБ-ПП премина със свада за бюджета

Борисов обаче се размечта за "правителство по политики с кратък мандат"

08 Ноем. 2022Обновена
Публични разговори за 16-те приоритетни политики на ПП в полза на хоратa

Публични разговори за 16-те приоритетни политики на ПП в полза на хората

Posted by Продължаваме Промяната on Monday, November 7, 2022

Без непосредствени резултати, освен несигурното пожелание разговорите да продължат в експертни групи, премина първата съвместна среща на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ тази сутрин. Тя се проведе по инициатива на формацията на Бойко Борисов. Най-запомнящ момент от срещата беше леко сдърпване за държавния бюджет. Герберите неуспешно пробваха да отклонят разговора към въпроса за постигането на „широко мнозинство“, но представителите на ПП не се хванаха. Фактът, че срещата се състоя, както и сравнително миролюбивият й тон през повечето време, вдъхновиха Борисов да обяви, че отношенията между политиците се подобряват и постепенно може да се стигне до правителство.

По време на разговорите ни с ГЕРБ във вторник няма да става дума за коалиция, заяви лидерът на ПП Кирил Петков пред bTV. Ясно казахме, че няма да подкрепим коалиция с първия мандат, ние ще бъдем конструктивна опозиция.

От страна на ГЕРБ-СДС разговора води Десислава Атанасова, която оглавява парламентарната група на формацията, а от ПП - лидерите й Асен Василев и Кирил Петков. В началото на срещата Атанасова двусмислено поздрави "представителите на втората по големина политическа сила", като така напомни, че ПП загуби изборите от ГЕРБ-СДС. По думите й, целта на срещата е да се проведе диалог за постигането на базов консенсус по политики, които са важни за всички граждани.

Атанасова изтъкна, че някои от приоритетите, на които настоява ПП, вече са одобрени от Народното събрание - например, решението на парламента, с което се подкрепя влизането на България в еврозоната, както и друго решение, което задължава служебното правителство да внесе цялото необходимо законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя настоя да бъде отделено специално внимание на проблемите на вътрешната сигурност, особено с оглед на инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай. Накрая водачът на герберите предложи на днешната среща да се постигне "базов консенсус", а впоследствие експертни групи на двете формации да доработят детайлите.

ПП и ДБ отсега попариха надеждите на ГЕРБ-СДС, че ще подкрепят правителство с мандат на формацията на Бойко Борисов.

В отговор Петков подчерта, че ПП ще остане конструктивна опозиция, и срещата не бива да се разглежда като подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Бившият премиер посочи, че допълнителните социални разходи, които неговата формация иска, са синхронизирани с приоритета им да се запази бюджетният дефицит в рамките на 3 процента - нещо, за което герберите редовно твърдят, че е противоречие. Той даже помоли да се отделят няколко минути от времето на срещата за презентация, на която ПП да докаже, че такова противоречие няма.

Атанасова обаче настоя, че трябва първо да се търси решение на политическата криза, като се постигне консенсус по някои теми, който после да се разшири и към другите парламентарни сили. "Защото бюджет или антиинфлационни мерки се приемат с широко мнозинство. Нека заедно да търсим това парламентарно мнозинство. Колегите от БСП също имат много сериозна социална програма. Ние сме готови и с тях да водим подобен разговор и с всички останали парламентарни групи", каза тя. Затова предложи следния подход - да се отсее спорното от безспорното в приоритетите на ГЕРБ-СДС и ПП, а след това експертите им да обсъдят останалото.

Асен Василев обаче държеше да покаже презентацията, за да се види как предложенията на ПП се "вписват в макрорамката". Той подробно разясни всички детайли и призова герберите да подкрепят искането на ПП служебният кабинет да внесе истински проектобюджет.

Намеси се Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, бившият енергиен министър, който неясно в какво качество реши да оборва бюджетните сметки на Василев. Добрев обяви, че прогнозите на лидера на ПП за макроикономическите параметри се разминават с изчисленията на БНБ и финансовото министерство. И посочи, че ако се приемат всички предложения на ПП, бюджетът може да се окаже натоварен с много по-тежък дълг.  "Не трябва да си играем с огъня, особено що се отнася до бюджета", остро се обърна Добрев към Василев.

Съпредседателят на ПП се защити, че сметките му се основават на прогнозни данни на служебното правителство за ръста на БВП от септември. Той иронично посочи, че "знае малко повече" за бюджета, и намекна, че предпочита да говори по темата с Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, също бивш финансов министър като него, отколкото с Делян Добрев. "Това, което реалистично се планира, а не суперконсервативно, ще ни позволи да се случат и разходите за сигурност, и лекарските заплати, и социалният пакет, и това няма да доведе до някакви бомбастични дефицити", убедено заяви Василев.

Тук се включи Кирил Петков, който наблегна на това, че работната дискусия върху проблемите на гражданите трябва да продължи, а разговорът за политическата нестабилност "може да се води отстрани". Заговори и споменатият Кирил Ананиев, който покани експертите на ПП за по-задълбочен разговор по бюджетните теми. А Десислава Атанасова изрази надежда, че работни групи евентуално ще заработят тази или следващата седмица, дори с участието на другите парламентарни сили.

В края на едночасовата среща Петков отново повдигна темата за искането на ПП служебният кабинет да внесе проект на бюджет. Атанасова обаче настоя първо да се види какво ще решат експертите по макроикономическите параметри.

ОПИЯНЕНИЕ

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беше изключително доволен от проведената среща и го показа открито на брифинг в партийната централа по-късно следобед. По думите му, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП са показали съвсем различно ниво, като се провели професионален разговор за политики. „Има възможност да се надгради много, ако спрем да слагаме егото на първо място“, констатира той.

Бившият премиер категорично пресичаше всякакви журналистически въпроси, свързани със сформирането на правителство. Той обясни, че подобни разговори трябва да бъдат оставени настрана, за да се намери вариант, при който политическите сили да могат да работят помежду си, и в един момент ще се оформи и кабинет.

"Не се занимавайте с кой мандат. Няма никакво значение ... Ако се нормализират отношенията между политическите партии, ще се стигне до правителство по политики, където няма да има никакво значение фигурата на премиера и министрите, а ще се върне истинската парламентарна демокрация. То ще е с кратък мандат - или до лятото, или до местните избори, или до евроизборите", заяви Борисов.

Като пример за подобрената атмосфера в парламента, освен срещата с ПП, Борисов посочи и поканата, която депутатите му получиха днес от БСП – да обсъдят в сряда темата за държавния бюджет. Лидерът на ГЕРБ допусна, че по въпросите, свързани с образование, здравеопазване, заплати, мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, може да се говори с всички, включително и с „Възраждане“.

Борисов специално благодари на президента Румен Радев, защото не бърза да раздава мандатите за правителство и така е дал на политиците необходимото време да започнат да сближават позициите си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата