Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецпрокурорката от НАПлийкс обжалва, че не стана съдия без конкурс

Върховният административен съд ще разгледа казуса през юни

БГНЕС
Евгения Щъркелова

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е атакувала пред Върховния административен съд отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да я направи спецсъдия. Това се вижда от електронното деловодство на върховния съд. Делото й е насрочено за 8 юни.

Преди месец Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане съдия в Софийския градски съд. Прокурорката настоява да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. В проекта за промени на съдебния закон, приети преди дни на първо четене от правната комисия в парламента, се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

Щъркелова нашумя като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", каза тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Тя искаше да се прехвърли в Софийския градски съд, позовавайки се на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт". Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководи от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има достатъчно свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, след като вече не иска да е зам.-шеф, смята съдийската колегия. Според членовете на колегията кариерният бонус важи за същия по вид орган на съдебната власт, т.е. Щъркелова може да се премести в друга прокуратура, но не и да прескочи в съда без конкурс. "Преминаването на прокурора на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане на длъжността чрез писмен изпит по конспект", обяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.

Проектът за законови промени, с които се закриват спецсъдът и спецпрокуратурата предвижда магистратите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. 

Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато Законът за съдебната власт все още го позволява, и да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс.

 

Още по темата