Медия без
политическа реклама

София се опита да скрие дебата за бюджета за 2022 г.

Кметът Йорданка Фандъкова за поредна година не присъства на общественото обсъждане

Проектът за бюджет на София за 2022 г. бе представен от зам.кмета по финансите Дончо Барбалов.
Илияна Кирилова
Проектът за бюджет на София за 2022 г. бе представен от зам.кмета по финансите Дончо Барбалов.

Столична община сериозно ощети жителите на София, които държат да знаят как се харчат местните им данъци и които искат да изкажат мнението си за разпределението на публичните средства. Управляващите в града организираха напълно бюрократично и формално обществено обсъждане на проектобюджета на столицата за 2022 г., което се проведе в работно време в сградата на Столичния куклен театър. Както "Сега" писа, преди дни градската управа обяви рекордни прогнозни постъпления за тази година - 2,078 милиарда лева. Рекордна е и програмата за ремонти и инвестиции в общината, която трябва да достигне 584 млн. лв.  

Направи впечатление, че кметът Йорданка Фандъкова, която за поредна година не дойде на общественото обсъждане, не информира жителите на града за предстоящото събитие в социалните мрежи и не ги покани да се включат в дебата. Това не направиха и нейните заместници, нито пък представителите на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС. В резултат в залата на театъра присъстваха предимно общинари, районни кметове и чиновници в общината, докато гражданите се брояха на пръсти. Така в дискусията изобщо липсваха коментари и въпроси от жители на райони като "Люлин" и "Младост", които бяха едни от най-активните и критичните към общината в миналите обществени обсъждания. Нямаше и представители на новите квартали като "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша" и т.н., които досега също се включваха изключително емоционално в дискусиите.

Все пак успелите да дойдат на проявата също отправиха сериозни упреци към Фандъкова и екипа й. Живеещият в „Орландовци“ Мирослав Спасов поиска да разбере кога Столична община ще насочи повече инвестиции в северната част на София. Той изчисли, че едва около 1 на сто от парите за ремонти за 2022 г. са предвидени за район „Сердика“, в който се намира неговият квартал. "Тук бе казано, че с инвестиционната програма за 2022 г. ще бъдат покрити всички липсващи изходи на Северната скоростна тангента. Това не е така. Изходът точно в средата към бул. "Илиянци" и бул. "Лазар Михайлов", които трябва да обслужат кварталите "Бенковски","Орландовци" и "Военна рампа", не само че не е заложен като предложение в бюджета, но за него изобщо не се говори. Тези територии са лишени от всякакъв транспорт. Въпреки че Северната скоростна тангента минава на по-малко от километър от тях, те нямат достъп до нея“, коментира Спасов.

"Бул. "Илиянци" е абсолютно приоритетен проект за Столична община, но през тази година едва ли ще стигнем до откриването на строителна площадка. В нашето направление вече сме възложили проект по регулация на този булевард. Надявам се този проект да е готов до лятото, след което ще пуснем процедура за избор на строител. По всяка вероятност бул. "Илиянци" ще бъда възложен за изпълнение в капиталовата програма за 2023 г.“, отговори зам.-кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов.

Общинският съветник от БСП Николай Николов попита кога най-после Столична община ще ремонтира и измести трамвайното трасе по бул. „Скобелев“ при тунела към НДК. "От 10 г. това е временно трасе, но то минава в непосредствена близост до жилищата на хората. Наскоро получих поредните оплаквания, ходих на място и видях с очите си как сградите се тресат. Кога най-накрая трасето ще бъде преместено в тунела, което общината обещава от години?", попита Николов.

"Да, този обект беше заложен и в капиталовата програма за 2021 г., но тогава нямахме достатъчно проектна готовност. Най-удачно е изместването на това трасе да стане успоредно с основния ремонт на тунела на НДК. Той е изключително належащ. Очаквам до 2 месеца да обявим процедурата както за реконструкцията на тунела, така и за преместването на трамвайната линия. Имаме осигурено финансиране", отговори Джоргов.

"Район "Панчарево" от години е най-пренебрегваният район в инвестиционно отношение, докато в същото време село Лозен е сред най-динамично развиващите се зони на София. Строи се без да има необходимата инфраструктура. Няма канализация, а непрекъснато се строят нови жилищни комплекси. Какво смятате да направите?“, попита Симеон Николов от Лозен.

"Предполагам, че визирате застрояването между Лозен и Герман. Доколкото аз съм запознат, там разрешенията за строеж са издадени с изгребни ями. Има неудобства от гледна точка на тяхното използване, но въпросното строителство е допустимо от закона. От собствените средства, които Столична община заделя за ремонти в районите, за район "Панчарево" се пада най-голямата сума - близо 1 милион от общо 10 милиона лева", гласеше отговорът на инж. Джоргов.

Общият размер на проекта за бюджет 2022 на Столична община е рекорден - 2,078 млрд лв. което е с около 200 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, в която също приходите бяха рекордни. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?