Медия без
политическа реклама

София диша много повече азотен диоксид от официалните данни

Проучване на "За Земята" показа нездравословно високи нива в много точки на града, в които има голяма концентрация на хора

10 Май 2022
Жители на София от години призовават да бъде възстановена станцията за измерване на качеството на въздуха на "Орлов мост", за да се получават обективни данни за размера на замърсяването в столицата.
Илияна Кирилова
Жители на София от години призовават да бъде възстановена станцията за измерване на качеството на въздуха на "Орлов мост", за да се получават обективни данни за размера на замърсяването в столицата.

Серия от целогодишни измервания на въздуха в София, проведени от екологичната организация „За Земята“,  демонстрират сериозно разминаване между официалните данни за замърсяването с азотен диоксид (NO₂) и реалната ситуация в различни части на града, съобщива "БГнес". Нов доклад на екологичната организация показва, че в 19 от общо 27 избрани точки за изследване в столицата средногодишните стойности за 2021 г. са над законовата норма, съобщават от екологичната организация.

В същото време в нито една от официалните станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в града няма отчетени превишения. Причина замърсяването да не бъде официално констатирано досега се корени в разполагането на автоматичните измервателни станции далеч от пътното платно и в неподходящи райони на града, в несъответствие на Директивата за качество на атмосферния въздух. Както „Сега“ нееднократно е писал, една от официалните станции на ИАОС се намира на „Копитито“ на Витоша. Останалите пет сертифицирани пунктове са в „Дружба“, „Младост“, „Хиподрума“, „Надежда“ и „Павлово“. До 2013 г. станция за измерване на качеството на въздуха в София имаше и на „Орлов мост“, но тогава той бе закрит уж временно и оттогава така и не е възстановен. По този начин системата за мониторинг на качеството на въздуха подценява обективното замърсяване с азотен диоксид, отбелязват от „За Земята“.

Данните от направените от сдружението измервания показват нездравословно високи нива на азотен диоксид в много точки на град София, където има и висока концентрация на хора. Това са жилищни зони, райони с офис пространства и бизнес сгради, основни спирки на градския транспорт. По-високо замърсяване с NO₂ се наблюдава в близост до натоварени улици и булеварди. Това не е изненадващо, тъй като основният източник на азотен диоксид в градовете по принцип са автомобилите с двигатели с вътрешно горене. София не прави изключение.

Вдишването на въздух с висока концентрация на NO₂ може да раздразни дихателните пътища. Краткотрайните излагания на високи нива могат да влошат здравословното състояние на хора с дихателни заболявания, особено астма, което води до поява на кашлица, хрипове, затруднено дишане, посещения в спешните отделения, прием в болница. По-продължителното излагане на повишени концентрации на NO₂ може да допринесе за развитието на астма и потенциално да увеличи чувствителността към респираторни инфекции и води дори до структурни промени в белия дроб. Хората с астма, децата и възрастните хора обикновено са изложени на по-голям риск от негативно въздействие върху здравето.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата