Медия без
политическа реклама

Социолог: Изборният закон създава съществени пречки

Според Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" оставката на шефката на ЦИК разкрива натрупани проблеми

28 Авг. 2020
Снимка: БГНЕС
Боряна Димитрова

"Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно симптоматична. Тя е ясен знак, че има съществени проблеми в изборното законодателство, има съществени проблеми в начина, по който се очертава да се проведат изборите, има и съществени проблеми във функциите на самата ЦИК и в начина, по който изпълнява функциите си". Така Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" коментира пред БНР подадената преди ден оставка на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева.

Според Димитрова отказът на Стоева, която е избор на ГЕРБ за поста, да ръководи изборната комисия, показва много натрупани проблеми. "Дали тя ще бъде катализатор, за да започнат партиите - и в парламента, и извън него - тръгнат да мислят за решаване на проблемите. Трябва на масата да бъдат поставени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и големите рискове, които се очертават преди изборите, каквито и да са те - предсрочни или редовни. Има и още една неяснота, която значително умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико народно събрание, или за обикновено".

По думите на Димитрова има много процедурни проблеми в начина, по който се прави структурата на изборния "скелет". "Включването на няколко села към един регион или друг може да промени изхода от изборите", смята тя.

Димитрова коментира още, че са нужни промени в изборното законодателство. "Не могат да се проведат изборите, без да се направят някои промени, защото има голямо недоверие в изборното законодателство. Голямата неизвестност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. ... Би трябвало максимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, за да може поне 6 месеца преди изборите да е фиксирано законодателството и да се върви към указания за областните и секционните комисии."

Боряна Димитрова коментира и закритото заседание за обсъждане на обстановката в България на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. "Не можем и не бива да очакваме да имаме размахан пръст или пък точни указания какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и авторитет на една страна и Брюксел е много деликатен за това, че общите правила на ЕС трябва да се спазват, но всяка една от страните да има вътрешните правила, така че общите принципи, които важат в ЕС, да се спазват във всяка една от страните", каза Димитрова.

Още по темата