Quantcast

Медия без
политическа реклама

Собствениците на Ефбет се възмутиха от включването им в черния списък

Брята Найденови питат защо други съдружници на санкционирания бизнесмен не са в списъка

16 Юни 2021
СПОРТАЛ
Цветомир Найденов

Собствениците на компанията за залагания Efbet Стефан, Боян и Цветомир Найденови се възмутиха от това, че са включени в разширения списък на Министерството на финансите с лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“. В позиция до медиите бизнесмените подчертават, че от март 2020 г. са прекратили всякакви отношения със санкционирания Васил Божков и питат защо други негови бивши съдружници не са в "черния списък".

"Ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие.", пише в позицията на сем. Найденови. 

Във връзка с това бизнесмените заявяват, че са предприели всички позволени от закона мерки в своя защита и са изпратили документи до държавните институции - Министерство на финансите, ДАНС, НАП и Министерския съвет. Не се казва обаче какво е съдържанието на тези документи.

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", завършва позицията на Найденови.

Майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, и братя Найденови - бившите съдружници на хазартния бос Васил Божков, попадат в разширения списък на засегнатите от закона "Магнитски" лица.  Това става ясно от публикувания от Министерството на финансите нов списък с 21

"Сега" припомня, че именно по сигнал на Найденови прокуратурата започна разследване срещу обвинения хазартен бизнесмен Васил Божков. "Той ни беше клиент в кафето, където бяхме развили "Еврофутбол". 1993 г. станахме съдружници. Решихме да обединим усилия в този бизнес със спортните залагания", разказа преди време Цветомир Найденов пред bTV и уточни, че тогава дружеството било разделено на 60 на 40% в полза на Божков. Въпреки че отношенията между партньорите не били изключително топли, същинският разкол настъпил, след като Божков поискал дела на семейството в хазартния бизнес "Охрани, да не мога да мръдна никъде, да ми се промени животът", описа Цв. Найденов резултатите от започналата вражда.

Цветомир Найденов дори не отрече, че е знаел от доста време за злоупотребите с такси от хазарта, но не искал да сигнализира разследващите органи. "Когато ме заплаши на 12 юни, тогава преля чашата. Казахме си да намерим вариант първо как да си запазим нашия живот. Да съберем някакви доказателства за престъпния му бизнес и да ги извадим в прокуратура", коментира той на въпрос защо не е направил тези разкрития по-рано. Държавното обвинение твърди, че организираната престъпна група на Божков е нарушавала закона от 2014 г.  Найденови освен акционер в "Еврофутбол" са били и управители на фирмата до май 2017 г.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?