Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандалът с трансплантациите засенчва санкциите на САЩ

Но смятам, че тази прокуратура ще накаже две секретарки и три санитарки, коментира д-р Мирослав Ненков

05 Юни 2021

"Ако е вярно, че в България - страна-член на ЕС, в елитна държавна болница са извършвани незаконни трансплантации, този скандал засенчва скандала със санкциите на САЩ. Санкциите по закона "Магнитски" са розова панделчица в косата на детенце в сравнение с трансплантациите", коментира в Нова тв д-р  д-р Мирослав Ненков, специалист по анестезиология и интензивно лечение във ВМА и бивш служебен министър. В четвъртък актуалният служебен министър д-р Стойчо Кацаров оповести данни за съмнителни трансплантации на бъбреци от живи донори, представени за роднини. Донорите били от Молдова, а рецепиентите от Израел и Оман. Д-р Кацаров предаде материалите на прокуратурата, а ръководството на болницата бе уволнено.

„Това, което се случва, не е трус в здравеопазването. Това е разрушаване, и то на една от основите, на която стъпва като цяло човешкото общуване, а това е даряването”, каза още д-р Ненков.

„Другите теми за схеми с приети, неприети пациенти, са банални. Не са ги измислили в болница „Лозенец”. Това е система, която функционира и на други места”, посочи още той. И допълни: „Ако това с трансплантациите на чичовци и лели от Молдова и Израел се окаже, че е така, то трябва да бъде посечено с огън и меч. Но кой да го направи? Тази прокуратура ли, която ходи да се снима с продавача на чорапи в Пловдив?! Която не си мърда пръстта по толкова скандални неща?! Нужни са само двама читави разследващи, за да разплетат цялата история. Има документи, има данни. По закон Медицински одит уведомява ДАНС и ГДБОП за всяка трансплантация. Може да се провери колко пъти т.нар. чичо от Израел е ходил да види т.нар. племенник в Молдова да му занесе два домата. И още нещо - защо пациент от Израел ще продпочете да му бъде направена операция в България? Защото нашето здравеопазване е по-добро ли?! Но ето вече видяхме, че Бойко Борисов нищо не знаел, Кирил Ананиев и той. Сигурно и Костадин Ангелов ще каже същото.  Прогнозата ми, която се надявам, че няма да се случи е, че по този случай ще бъдат наказани две секретарки и три санитарки".

Stephan Komandarev

1 ч  · 

Усилията ни цяла година да заснемем човешки филм за донорството в България, още по-огромните усилия на достойните истински лекари, координаторите по донорство, хирурзи и стотици медицински специалисти да осъществят на практика трансплантацията на органи, доверието на хората, които даряват, надеждите на 1043 българи, чакащи в листата за трансплантации – всичко това беше съсипано от мръсотията, която излезе тези дни. Разпадът в територията е тотален!

 

 

Шокиращи нарушения с трансплантациите в болница "Лозенец", известна като Правителствена, разкри днес здравният министър Стойчо Кацаров.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?