facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"Системата ни убива" поиска оставката на Борисов

4 033
 Илияна Кирилова

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов.

В  отворено писмо до президента, премиера, омбудсмана, както и до медиите и гражданите на България, те призовават всички да се присъединят към протеста им и да опънат палатки в "триъгълника на властта" в София.

Ето пълния текст на писмото, изпратено от председателя на "Системата ни убива" Вера Иванова:

"Уважаеми дами и господа,

Това писмо е пореден опит да внесем яснота относно настоящия ни протест. Очевидно е, че и управляващите и медиите, или не разбират или се правят, че не разбират мотивите и исканията ни.

Видно е, че най-същественият въпрос, поставен във фокуса на общественото внимание относно протеста ни, не касае нито мотивите ни, нито исканията ни, нито дори дали протестът ни е политически инспириран. Най-същественият въпрос, който вълнува управляващите, а оттам и медиите и респективно обществото, е коя политическа сила ни подбужда към протестни действия.

С оглед насочването на общественото внимание към по-съществените въпроси, отнасящи се до исканията ни, решихме да прекратим гадаенето по тази тема, като направим следното признание:

Да, протестът ни е политически и е инспириран не от една, а от три политически партии. Тези партии са ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

Поздравления, господа управляващи! С политиката си, основана на всяване на страх и демагогия, вие сте единствените политически сили, успели да ни подбудят към протестни действия.

Преди да продължим с наистина съществените за протеста ни въпроси, отнасящи се до мотивите и исканията ни, се обръщаме към медиите:

Уважаеми медии, уважаеми журналисти,

Свободата на словото се крепи на върха на перото ви. Къде сме/сте в класацията по свобода на словото, зависи най-вече от куража ви да излезете от зоната си на комфорт, гарантираща 111–то място. Ако такъв не ви достига, няма смисъл да си "губите времето" с това писмо. Изхвърлете го и отидете да отразявате поредния виц на Премиера.

Все пак, с оптимизъм се надяваме, че повечето от вас ще прочетат писмото, дори и да не ви разрешат да го отразите.

Мотиви и искания на протеста ни:

Настоящият ни протест започна на 01.03.2020 г. с едно единствено искане – Оставка на г-жа Сачева от поста Министър на МТПС. Мотивите ни за искането на тази оставка са опитите на г-жа Сачева публично, чрез Закона за лична помощ (ЗЛП), не само да оправдае пропуските в работа на подопечното ѝ министерство, но и да го използва (а с него и нас) като инструмент за разчистване на политически сметки.

За целта, г-жа Сачева си позволи, чрез средствата за масова информация, да заблуждава обществото по отношение на текстовете в ЗЛП. Една от най-любимите лъжи, които Министърът на МТПС повтаря непрекъснато е, че от догодина право на лична помощ, според ЗЛП ще имат 670 000 души. Това нейно твърдение е абсолютна демагогия.

От догодина 670 000 души ще имат право да кандидатстват по ЗЛП за лична помощ. Дали ще получат такава помощ и какъв ще е нейният размер, зависи от оценка на индивидуалните им потребности от лична помощ.

Смеем да твърдим, че не малка част от тези хора са способни да водят самостоятелен и независим живот, макар и да са с решение от ТЕЛК. Сметките, които г-жа Сачева прави, че догодина ЗЛП ще струва на данъкоплатците над 3 млрд. лв., са абсолютно спекулативни и необосновани.

Всъщност проблемите на г-жа Сачева, в качеството ѝ на Министър на МТПС не произтичат от ЗЛП. Проблемите на г-жа Сачева произтичат от това, че:

1. Оценката на степента на увреждането, представена чрез експертно решение на ТЕЛК, е абсолютно неинформативна и неадекватна;

2. Липсва на регистър на хората с увреждания, съдържащ данни, позволяващи да се направят анализи, въз основа на които да се планират социалните политики и разходите за тях;

3. Кадрови проблем в МТПС и АСП;

Това са проблеми, за чието разрешаване ние не веднъж сме настоявали както пред МТПС, така и пред МС. Проблеми, трупани с години, чието разрешаване се е отлагало и по всичко личи, че продължава да се отлага.

Г-жа Сачева, декларира намерение през март да направи частична оценка на въздействието на ЗЛП, като в същото време го оцени като "зле написан, тромав и неработещ". Изготвянето на оценка на въздействието е заложено в самия закон и е отговорност на МТПС.

Принципно не сме против изготвянето на такава оценка, стига тя да е безпристрастна. Фактът, че г-жа Сачева си позволи априори да оценява закона като неефективен, ни дава основание да се съмняваме в безпристрастността и обективността при оценяването на въздействието на ЗЛП.

На 02.03.2020 г. в отговор на искането ни за оставката на г-жа Сачева, кабинетът "Борисов 3" назначи на поста зам.-министър на МТПС г-жа Стоименова, чийто ресор ще са политиките на хората с увреждания. За неосведомените ще отбележим, че благодарение на тази госпожа, протестът ни през 2018 г. продължи цели 7 месеца.

Тя беше тази, която публично обяви, че протестът ни е финансиран от външни за страната организации. Впоследствие се доказа, че това е лъжа.

Тя беше тази, която организираше контрапротести срещу исканията ни.

Тя беше изпълнителен директор на НП НПО – Център за психологически изследвания, чиято дейност, меко казано, буди съмнения. Едва ли е изненада за някой, че ние поискахме и нейната оставка.

На 05.03.2020 г., наблюдавайки ескалацията на демагогията на г-жа Сачева по отношение на ЗЛП, си дадохме сметка, че това правителство е способно да управлява само по този начин – чрез демагогия и всяване на страх. Исканията на протеста ни се промениха.

ВЕЧЕ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТКАЗВАМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ПРЕГОВОРИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3".

Скъпи сънародници,

Без значение дали и за каква кауза се борите. Без значение дали имате и какви са политическите ви убеждения. В условията на управление "Борисов" всички чисти каузи са обречени на неуспех.

Време е да се изправим! Време е да отърсим от светлосинята демагогия, обещаваща ни розови еднорогчета! Време е да превърнем в реалност, тези твърде абстрактни за управляващата каста понятия като "демокрация", "гражданско общество", "граждански права", "свобода на словото", "почтеност"...

Изправете се и елате при нас, заедно да построим Града на Свободата! На "Триъгълника на властта" има място за много палатки!"

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Почти 11 000 се оказаха безработните със забавени пари от НОИ

28.05.2020

Обновена

256
Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27.05.2020

2507 21
Кирилов нападна "Сега" заради евромониторинга

22.05.2020

Обновена

Екип на Сега

13152 65

Коментари

Страници

Интервал

Барба Ганиос си води съвсем целенасочена политика на геноцид.

bay Dragan

Нещастни майки, не системата ви убива. Убива ви ТОЙ ! Преди има - няма месец нареди устно на министъра на спорта да спре даването на пари за футбола, а само 10-15 дни след това даде лично /не лични/ 37 милиона за Ботев и Локо Пловдив. Оня ден обеща пари на Левски и изграждане козирката на стадиона им.

Разберете ,той е престъпник и неговото управление е престъпно.   

Mars11

   Смърт на мутрофашизъма, свобода на народа!

Conviction
снимка на Conviction

Ф народа с а и депутати и журналя и всякаква сволоч...

Lola the Kinks

👍

Иван Николов Ге...

Тия сестри и майки, малко взеха да прекаляват.Като свалят правителството, кого ще докарат на власт: Корнелия, Кирил Добрев, Таско Ерменков, Комсомолюето Крумчо и с тях фесовете и еничарите на ДПС. Хе, те тогава ще видят те кон боб ядели, вика ли се на ходжата "пезевенк" и магаре в джамия пърди ли. Та нали народът бил мъдър и казал:"Глас народен, глас Божи!" Тия скандиращи сестри и майки откъде имат пълномощно да искат сваляне на правителство от името на всички гласували през 2017г?Има си ред, трябва да се спазва. Има си процедури в Народното събрание, БСП И ДПС се опитаха с вотове на недоверие няколко пти и не става. Който иска Борисов да не го управлява, следващата година да не си седи вкъщи, ами да отиде и да гласува. Ако ще я караме все така, от улицата да сваляме правителство, както през 90-те, то тези майки не виждам, на какво ще научат децата си.

Santana

За теб Боко и компания са върха на управленския сладолед, така ли? Много си зле, ако е така.

momon

До 4

Номерът с бсп+дпс вече не върви. "Опозиционерите" Шиши и Доган се чувстват прекрасно в сегашната политическа обстановка. Доган лапа студен резерв в ТЕЦ-а си, държавата му отпуска над 162 млн за пристанището. Шиши строи България с държавни пари. Със сигурност стойността на "спечелените" от него обществени поръчки трудно може да бъде достигната от някой друг. От предната седмица стана ясно, че вече ще му дават пари и дза разпространение на вестниците му.

Измислете нещо друго! Това вече се изтърка!

Wolf ACE

Любимата ми питкоумна мантра -  да не бутаме Барба Х, че може по-лоши да дойдат - "Дайте да не мърдаме, затънали до брадичката в блатото, щото може да ни влезе помията в устата"...

Пуска се, когато оливането е тотално и няма никакви други, дори и най-идиотски оправдания.

Напоследък л..ното удари тотално вентилатора и затова само такива опорки слушаме...

Иван Николов Ге...

А, къде го писах това бе? Я да ми покажеш или ако не е така да си върнеш думите назад...

Иван Николов Ге...

Нямам аз какво да измислям,след като Конституцията го е приела: 3 месеца евентуално временно правителство направено от Президента, после избори и после това дето го писах. Освен, ако ти не предложиш сам нещо и не спреш да философстваш. Виж, ако нямаш алтернатива и не можеш да извадиш кеша от джоба си, необходим за правенето на извънредни избори (някъде едни 30 милиона лева), поне спри да говориш глупости, тъй като за тези пари работещите плащат данъци и не е честно заради теб,парите да отиват на халос.

Moby-Dick

bay Dragan

Нещастни майки, не системата ви убива. Убива ви ТОЙ

...

Разберете ,той е престъпник и неговото управление е престъпно.   

________________________ 

Mars11

Смърт на мутрофашизъма, свобода на народа!

Хихихихи! Коги ша фащате гората? Има ли по гората аптеки, работещи по НЗОК, че хапчетата трябва да се пият редовно?!? 

 

Апропо, а мандрите застрашени ли са?

Интервал

Апропо, а мандрите застрашени ли са?

Не. То т'ва, дето масово излиза от там, има малко общо с кашкавал. Но пък деликатесен продукт.

bay Dragan

Аз гора няма да хващам . Искам да предпазя някой да не почват да Му лижат дупето

Slava
снимка на Slava

Колко бързо забравиха, че всичките им искания бяха вкарани в закон. Когато и Сачева беше сред тях, протестираща.👎 Сега викат срещу себе си.

Диагностик

Разбрахме кои партии са зад вас.

Сега покажете кой ви финансира. 

Когато едно дете с увреждания навърши пълнолетие кой ще го подпомогне?

Кой да подпомага възрастните самотни хора по селата?

 

Диагностик

Снимката по-горе не е от днес!!!

Дежурния

След акцията на т. нар. "медицински сестри" коронавирусът дойде в България.

След акцията на т. нар. "майки с деца с увреждания" какво ли ще дойде...

Мая, Мая, стой си кротко на ...

zumer

Аз си гледам детето, което е на 18 години/100% чужда помощ, и намирам все още начин да работя/.

Нямате си представа за каква мъка става въпрос, 

когато се наложи да се ходи по институции.

Налага се да се водят дела срещу собствените си деца- унижение.

А после всяка от тия отговорни институции започва да те рита за

това, че си и развалил спокойствието.

Унижението е не само за инвалидите, унижението е и за близките им и за хората, които се грижат.

ГЕРБ от както са на власт /благодарение на 80% бездушници/ ритат по безпомощните с все сила.

Всички по горе коментари защитавайки политиката на сегашното правителство или идея си нямат за какво

говоря или са пълни БЕЗДУШНИЦИ или пък обикновени платени клакьори на управляващите.

Та ако някой се засегне от коментара ми, да си направи за себе си извод- за човещината солидарността със слабите и без-защитни и къде по точно иска да бъде.

Santana

Аз съм баща  също на дете със сто процента увреждане и право на чужда помощ. Моето е на 22 години. С две ръце се подписвам за всичко, което сте описали във Вашето мнение. Геноцидът над децата ни и нас - родителите им, от както ГЕРБ е на власт е напълно неразбираем за огромната част от писалите по-горе. 

Lola the Kinks

До 18 и 21

👍

Имате моята морална подкрепа!

zumer

Благодаря.

Сократ-май

Изправете се и елате при нас, заедно да построим Града на Свободата! На "Триъгълника на властта" има място за много палатки!"

Хайде! Грабвайте палатките и протестирайте! Мога да ви услужа с тиган за пържене на Боко.

paragraph39

Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!

Сега що рИвете?!

Има "авансови" милиарди за дори НЕнарисувани- и НЕнужни!- сащски самолети/Ф-16 бл.70/, а "няма" милиони за нуждаещите се реално и фатално български Граждани! ПФУ!

Иван Николов Ге...

Параграфе, кога стана и военен специалист,че знаеш, какво е нужно?Знаеш ли,че с тези процедури по обявяване и прекратяване на процедурите по обществените поръчки в разстояние от 15 години станахме за смях?Само арабите и индийците преговарят толкова. Самолетите са нарисувани, бъди спокоен. Предплатихме ги,защото такава беше офертата на победителя по процедура. Имаше покани и за други производители, но 1 не се яви (Рафал), , 2-рият отпадна за неизпълнение на техническите изисквания (Юрофайтър) и останалите 2 продължиха. За закупуването и плащането гласува специално ценлият парламент. Бяха "въвлечени" 4 министри. Всичко е известно, само не разбирам, след като си юридически много добре осведомен,защо ги говориш тия работи? И двамата с теб знаем,че пари има и е само въпрос на желание да бъдат дадени за тези сестри и майки.Примерно от имуществото на тези,които се укриват от прокуратурата.

bay Dragan

Иване,

недей се занимава с политика, ами за втори път ти казвам върви да си режеш лозето в Капитан Андреево. Политиката я остави на Бойко Борисов.

Антей

 

Тази сутрин по Нова тв показаха унизителен хаос

пред болницата в Плевен!

 

Никой от пациентите не носеше предпазни маски!

 

Подсмърчащ мъж показваше билет от Италия завърнал се

но близките му го пратили да се изследва. Мъжът беше без маска.

 

Млада българка изплака, че БОЛНИЦИТЕ са ПЪЛНИ С БОЛНИ от РАК!

Това не е ли епидемия?!, попита тя.

 

Оставка на цялото некадърно правителство!

Катастрофира държавата. Сега ще шиели предпазни маски и скафандри ...

..........................................................................................

 

Драги колеги, борисови защитници -

въпреки че навярно сте налапали кокала, вие българи ли сте и не ви ли пука

за другите ваши сънародници.

 

Значи вие се кефите на заплатки от 2-3 бона и повече, но

се скъсвате да пречите на сънародниците си да живеят хубаво?!

 

Защо бе, БЪЛГАРИ?!

.............................................

 

Ако Борисов и правителството му се ГРИЖЕХА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,

 

както например се грижи Нетаняху (с когото са говорили днес) за израелския народ,

НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ИМ ИСКА ОСТАВКАТА!

 

Така ли е?!

 

И преодолейте ненавистта към сънародниците си,  които искат само

едно толкова малко - ДА ЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВО в собствената си държава!

 

Както вие драги сънародници живеете щастливо, защо да не искате и 

вашите събратя да живеят хубаво като вас? 

 

Защо бе, БЪЛГАРИ?!

.................................................................

 

Вие затова повтаряте нямало алтернатива - да не вземат кокала от устата ви?

Това човешко ли е?!

И каква алтернатива има да се търси?!

 

Една година служебен кабинет, ако трябва!

 

Преди време Белгия или Дания така изкараха около година и половина

и нито са фалирали, нито са измрели като в България!

 

⚓️

 

Сократ-май

Имахме и по-дълъг служебен кабинет.

Единственият кяр от него беше осакатяването на Козлодуй.

Антей

 

Е, да се надяваме,

че малко поука българите сме си взели и поне малко българите сме поумнели!

 

И втори път едни и същи ГРЕШКИ няма да се повторят.

 

Какви други идеи за бъдещето на България, можем да имаме?!

 

❤️

 

paragraph39

Иван Николов Ге...,

/:/Параграфе, кога стана и военен специалист,че знаеш, какво е нужно...

..........................................................................................................................

Знам, по пътя на Логиката!

А+В=С!!!

И ти можеш да го знаеш, ако пожелаеш!

А Логиката е- и това го знае и разбира дори всяко хлапе, ако НЕ е закърмено с ЕТАЦ, де!- че:

Щом управляващите НЕ посочват конкретно КОЙ/коя държава/ е "потенциален агресор" срещу България, НЯМА как да има нужда България от тези осем самолети/ а защо НЕ 80 или 800 отбранителни ракети "земя-въздух"- ЗРК за ПВО и ПРО?!/!

Безсмислено, НЕнужно е, ако потенциалният Агресор срещу България има и ще атакува с 800/осемстотин/ самолети или с два пъти по толкоз ракети "въздух-земя", или "земя-земя" ракети! Нали?!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×