Медия без
политическа реклама

Сириец е избягал от затвора в Стара Загора

В общежитие от открит тип той е излежавал присъда за подбуждане към грабеж

04 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС архив

Опасен сирийски затворник е избягал в Стара Загора, предава БГНЕС. Той е избягал от затворническото общежитие в града - не се е върнал от работа на външен обект. По предварителни данни става дума за бивш сирийски военен, твърди агенцията.

От МП обявиха само фамилията на беглеца - Абдо. Той е осъден през 2021 г. за това, че е подбудил трето лице да извърши грабеж на 1440 лв., обясни зам.-правосъдната министър Мария Павлова, която даде брифинг от мястото на инцидента. Абдо е бил осъден на година и половина затвор, след като се е споразумял с прокуратурата.

От 3 октомври е полагал доброволен неплатен труд в обект в неохраняемата част на общежитието - метял е улиците наоколо. Вчера не се е върнал в 14 ч. заедно с останалите лишени от свобода.

Павлова успокои гражданите, че "не съществува никакъв риск". Тя се надява Абдо в най-скоро време на бъде открит. По случая има образувано разследване и е създаден кризисен щаб, в момента се свалят записите от камерите, обясни Павлова. Интересно защо записите още не са свалени, макар и липсата на сириеца да е установена още вчера. Абдо е оценен със среден към нисък риск за бягство и затова е бил в общежитие от открит тип.

Откакто Абдо пребивава в България (от 2018 г.) работи като фризьор и е имал салон в Харманли, посочи още зам.-министърката.

Тя натърти, че сириецът не е избягал, а се е отклонил, защото трябвало сам да се върне сам след края на работния му ден. "Знаете какво представлява бягство от затвора, в случая няма такова нещо", поправи тя репортерите. Отклонилият се е обявен за общодържавно издирване.

В общежитието, от което е избягал Абдо, има общо 50 лишени от свобода. Вчера на работа са били 37 от тях.

Затворническите власти се оправдават, че от тези общежития е по-лесно да се избяга, защото лишените от свобода там не подлежат на постоянна охрана. Имат право на отпуски, както и да посещават самостоятелно болнични заведения.

 

ма затворници са успели да преодолеят решетките и да избягат през последните 5 години. За повечето бягства гражданите дори не са били уведомени - знаят се не повече от десетина случая.

 

Вече четвърти ден няма следа от молдовците, избягали от затворническо общежитие в Стара Загора, съобщи bTV. Двамата са част от банда, осъдена за грабежи от банкомати чрез взривяване. Бегълците са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата