Медия без
политическа реклама

Шофьор ще плаща стойността на колата в първа присъда по новия НК

36-годишен мъж е осъден условно за шофиране с 1,9 промила алкохол и ще плати 3871 лв. като цена на автомобила

22 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Районният съд в Кнежа одобри споразумение и постанови 36-годишен мъж да заплати стойността на автомобила, който е шофирал след употреба на алкохол, съобщиха от Районната прокуратура в Плевен.

Това е първата присъда, постановена след промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от 8 август. 

Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

36-годишният Ю.Ю. е признат за виновен от районните магистрати в Кнежа за това, че на 9 август в град Искър е управлявал лек автомобил "Волво" с концентрация на алкохол в кръвта 1,9 на хиляда, установено по надлежния ред.

Не трябва да има милост за тези, които сядат зад волана, след като са пили алкохол, или са използвали наркотици. Няма да се намери някой, който да твърди обратното.

На мъжа е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок. Той няма право и да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца.

Ю.Ю. е осъден и да заплати и сумата от 3871 лв, представляваща стойността на превозното средство, с което е извършил престъплението, но не е негова собственост, посочват от прокуратурата.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.

Още на втория ден след влизането на поправки в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол или наркотици водачи, полицията се похвали с поредица такива случаи.

Преди дни Окръжният съд в Плевен наложи запор върху автомобила на мъж, шофирал след употреба на наркотици.

Още по темата