Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на МО е разрешил прелитане на военен самолет на чужда държава

Машината превозвала граждански лица, а Стефан Янев е уведомил за това Народното събрание, правителството и президента

05 Яну. 2022
EПА/БГНЕС

Министърът на отбраната Стефан Янев е разрешил прелитането на военен самолет, който е превозвал граждански лица. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната

То е пуснато "във връзка със съобщение, което се разпространява в медии и социални мрежи, за постъпило на 4 януари в Народното събрание уведомление в изпълнение на  Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили".
От министерство на отбраната разясняват, че "в случая министърът на отбраната уведомява парламента за дадено разрешение за преминаването през въздушното пространство на България с невоенен характер на самолет с неговия екипаж от състава на Военновъздушните сили на чуждестранна държава с цел транспортиране на граждански лица". 
Странното е, че МО не конкретизира нито на коя държава е бил военният самолет, нито кои са лицата, които са пътували в него. На няколко пъти през годините гръмваха скандали покрай такива прелитания, но ставаше ясно чии са машините, включително и когато бяха пускани руски самолети, за които се твърдеше, че носят хуманитарна помощ за Сирия. 

Сега от МО посочват само, че издаденото разрешение било в рамките на компетентността на министъра на отбраната. Това право му давало специална разпоредба на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. За всяко свое решение по този закон той е длъжен да уведоми незабавно Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет, министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта.

 

 

 

Още по темата