Медия без
политическа реклама

Родители на загинали деца на пътя блокираха Съдебната палата

Те се заканват, че ако не бъдат чути, то "всеки божи ден ще се затварят без предупреждение основни артерии"

23 Февр. 2024
БГНЕС
Родители се събраха пред столичната Съдебна палата

Близки и роднини на загинали в катастрофи деца излязоха на протест в центъра на София. В 8:30 те затвориха кръстовището на ул. "Алабин" и бул. "Витоша", непосредствено до Съдебната палата.

Повод за днешния протест стана съдебно заседание за смъртта на Стефан Идакиев. Младежът загина на АМ "Струма" след катастрофа през май 2023 г.

Участниците в протеста настояват за справедливост и строг контрол на пътя. Те се заканват, че ако не бъдат чути, то "всеки божи ден в градове в цяла България ще се затварят без предупреждение основни артерии".

Пуснаха на свобода шофьора, блъснал и причинил смъртта на 14-годишния Филип Арсов през септември 2023 г. в София. Това съобщиха  близки на погубеното дете, които организират протест заради решението.

Само преди дни роднини и приятели на загиналия на 4 септември 2023 г. на софийското кръстовище на ул."Гурко" и "Иван Шишман" 14-годишен Филип Арсов настояха с протест за бързо правосъдие при тежки катастрофи в резултат на употреба на алкохол и с жертви. Поводът за демонстрацията стана факта, че в началото на февруари шофьорът, който блъсна Филип с  почти 90 км/ч след употреба на алкохол, е пуснат от следствения арест. Той прекара там 5 месеца, а по закон за такова престъпление може да бъде задържан 8 месеца. В момента Петър Тодоров е под домашен арест с гривна за проследяване. Вътрешният министър Калин Стоянов нарече жалка история пускането на извършителя.

Роднини и приятели на загиналия на 4 септември 2023 г. на софийското кръстовище на ул. Гурко" и "Иван Шишман" 14-годишен Филип Арсов настояха за бързо правосъдие при тежки катастрофи в резултат на употреба на алкохол и с жертви.

Повече от година продължават протестите и след смъртта на 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград. Детето беше блъснато от кола, управлявана от 57-годишен мъж. Първоначалните му проби показаха употреба на наркотици и алкохол. Тежкият инцидент се случи през октомври 2022 г.
„Да видиш детето си в ковчег е най-страшното и ужасно нещо на света. Няма как да се опише. Всички сме съсипани. Да спрем убийствата на пътя. Днес е моето дете, утре може да е друго. Иван беше едно съкровище, което не може да върнем. Днес е първото дело и искаме най-тежката присъда. Шофьорът дори не се извини. Той не е човек за мен отне ми всичко”, заяви майката на Иван Седмаков –Теодора. 

Още по темата