Медия без
политическа реклама

Разузнавачи и шефове от МО и НС отиват на съд за руски шпионаж

Разкриването на наричаната от прокуратурата българска "Петорка от Кеймбридж" бе обявено през март 2021 г.

14 Февр. 2024
БГНЕС архив
Март 2021 г. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обяснява как шпионската афера е безпрецедентна за България и се родее само с Петорката от Кеймбридж

Разкрита в средата на март 2021 г. група с участието на действащи офицери от служба „Военно разузнаване“, директор от Министерство на отбраната, ръководен служител в администрацията на Народното събрание е предадена на съд от Военно-окръжна прокуратура-София. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

От него се разбира, че военна прокуратура е внесла в Софийския военен съд повторно обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). На съд са предадени шест лица. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история, която може да се сравни само с разкриването на  т. нар. Петорка от Кеймбридж" .

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София, разказва сега прокуратурата.

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Прокуратурата обяви, че е разкрила групата през март 2021 г. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обяви по онова време, че шпионската афера е безпрецедентна за България и се родее само с Петорката от Кеймбридж - побългарен вариант на легендарния случай на петима британски студенти, вербувани от СССР през 30-те години на XX век.

Тогава държавното обвинение разпространи видеокадри и аудиозаписи от срещи между заподозрените, а главният прокурор обяви, че разкритата афера е без аналог от Втората световна война насам. 

"Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата държава в гр. София", твърдеше военна прокуратура. 

Според обвинението 74-годишен бивш шеф в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 г. школа в руското ГРУ, е сформирал и ръководил 6-членна шпионска група. Затова и прокуратурата му дава кодовото Резидент. В групата са още съпругата на Резидента, бивш негов подчинен и настоящ шеф на секретното деловодство на българския парламент, зам.-директор на бюджетната дирекция на Министерството на отбраната, както и двама действащи служители на служба "Военно разузнаване".

Шпионажът е сред най-древните професии. Изкуството да събираш поверителна информация за своя приятел и неприятел се практикува и днес с пълна сила, въпреки че актът на шпионаж се наказва сурово.

Въпреки че членовете на предполагаемата шпионска група бяха предадени на съд още през ноември с.г., делото беше прекратено няколко месеца по-късно, през март, след като Софийският военен съд прие, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения в досъдебното производство, които са застрашили правото на защита на обвиняемите. Това впоследствие беше потвърдено и от Военно-апелативния съд, който също прекрати съдебното производство по "невижданата" шпионска афера. 

Сега прокуратурата пробва за втори път да предаде групата на съд.

Още по темата