Медия без
политическа реклама

Разделените Симеонов и Каракачанов отново ги тегли към обща коалиция

НФСБ и ВМРО заговориха за единство на патриотично-консервативните сили, за същото призовава и "Воля"

30 Апр. 2021Обновена
Симеонов и Каракачанов може отново да застанат рамо до рамо в политиката.
Илияна Кирилова
Симеонов и Каракачанов може отново да застанат рамо до рамо в политиката.

Заради растящите очаквания за предсрочни парламентарни избори настъпи раздвижване и в средите на бившата националистическа коалиция „Обединени патриоти”, която доскоро партнираше на ГЕРБ. Тя се разпадна преди изборите на 4 април, защото всяка от съставляващите я партии тръгна по различен път – ВМРО на Красимир Каракачанов реши да участва самостоятелно на вота, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с „Воля”.

В петък от формацията на Симеонов излязоха с призива, че „на тези избори патриотите трябва да се явим обединени”. Като конкретна причина посочиха промените в Изборния кодекс, с които отпадна таванът от 35 избирателни секции в страните извън ЕС, за което твърдят, че ще облагодетелства ДПС и Турция.

„Преди шест века разединението предаде страната ни в ръцете на турците. Ще допуснем ли това да се случи и сега – през 2021 г.?”, обръщат се от НФСБ към другите националистически партии. И директно посочват, че настоящата ситуация е „резултат на разединението на патриотичните сили след решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите на 4 април”.

От партията на Симеонов апелират за „национално обединение на патриотичните сили, което да даде отпор на неолиберализма, пошлостта и чалгизацията в политиката”. И дори насрочват конкретна дата за провеждането на „национален патриотичен форум” – на 10 май.

И ВМРО се замисля за коалиция

„Войводите” вероятно ще приемат протегнатата ръка, тъй като изявленията им показват, че нямат намерение да повтарят опита си за самостоятелно явяване на изборите. Пред БНТ същия ден бившият депутат от партията Александър Сиди заяви, че се „очаква обединение на патриотичните сили”. Той уточни, че ВМРО е готово да води разговори с всички формации от „патриотично-консервативното пространство”, ако третият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде възложен на БСП, бъде върнат и стане окончателно ясно, че 45-ото Народно събрание си отива. „Очаквам на следващите избори патриотично-консервативното пространство да бъде представено в следващия парламент, защото в този виждаме, че за съжаление има само от либерали наляво”, допълни Сиди.

От ВМРО организираха публичен протест срещу същите поправки в Изборния кодекс, срещу които роптае и Валери Симеонов. Хората на Каракачанов даже пробваха да сложат турски фес на Тошко Йорданов - председателя на парламентарната група на „Има такъв народ”, която беше основен двигател на промените.

Марешки също говори за единство

В четвъртък водачът на "Воля" Веселин Марешки също обяви, че е необходимо "обединение на всички истински патриоти в България". "Това е един от разумните пътища за излизане от тази патова ситуация в политиката. Затова подкрепяме инициативата на популярни и уважавани личности да се обединят в Консервативно-патриотичен кръг", написа варненският бизнесмен във Фейсбук.

 

Политическият възход на Слави Трифонов нанесе сериозни щети не само на ГЕРБ и БСП. Тежки поражения понесоха и националистическите формации. Оказа се, че не могат да се съревновават за вота на избирателите с псевдовъзрожденския ТВ патриотизъм на шоумена.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата