Медия без
политическа реклама

Парламентът в Скопие прие законопроект срещу българските сдружения

Правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ, обяви вицепремиер

17 Окт. 2022Обновена

Днес следобед депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, съобщи репортер на БГНЕС. Предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати.

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който ще забрани използването на имена на противоречиви личности, които да се използват от гражданските сдружения в РС Македония. Това трябва да се отнася и за вече регистрираните сдружения - в момента подобни сдружения има в два града и е поискана регистрация за още едно сдружения, обяви зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, предаде БГНЕС. "Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание", каза Николовски. Според него с новия закон няма да може да се изоплзват имена като "Цар Борис" или Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

"Тези сдружения не сe финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции", каза още той .

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. "България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане".

В неделя Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович бе представен като "македонски просветител".

В същото време вицепремиерът Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството по отношение на работата на гражданските сдружения и фондациите. "Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо", каза още Маричич пред "Канал 5" телевизия. Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ.

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. "България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане".

Още по темата