Медия без
политическа реклама

Расте напрежението между българи и украински бежанци

Разказ на доброволка, която помага от първия ден на пристигащите

06 Май 2022
Фондация За Доброто
Доброволчески център на фондация "За доброто" в помощ на бежанците. В неделя тя организира среща на български и украински семейства

Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, разказа пред БНР Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на украинските бежанци във Варна. Тя определи ситуацията като "доста обострена".

"В началото беше някаква магия. Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава голяма доброта от всички страни. Имаше огромна вълна от дарители и от доброволци. Когато държавата започна да помага, да пречи, да структурира, в момента, в който потекоха пари и финансиране, много хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори огромна леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно човече сме се борили. След това последва едно отдръпване и в момента агресията, видима в града навсякъде, е по-голяма, отколкото съпричастността."

"Датата 31 май, обявена за край на подпомагането за настаняването и издръжката на украински граждани, не е ясна от вчера, тя е ясна от доста време назад и "правителството продължава да ходи след събитията", коментира Филева в предаването "Преди всички". По думите ѝ оттук нататък времето е прекалено малко и всички се надяват, че този срок ще бъде удължен.

"Тази неяснота създава ужасно много проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво правят те след няколко дни и за колко време ги настаняваме."

Невяна Филева отчита като грешка, че в началото бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели, а в момента искаме да ги преместим  "в почивни станции от миналия век и те да бъдат щастливи от това".

Само във Варна има над 20 хиляди души, казва тя.

"Аз не знам къде могат да се открият 20 хиляди места след 20 дни, в началото на туристическия сезон."

Филева допълни, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, но срещу настоящото заплащане, а това, което предвижда държавата оттук нататък е "много по-нисък бюджет, за да може програмата да не е атрактивна".

"Хората трябва да могат по най-бързия начин да се интегрират. Докато те са на хотел, особено по Черноморието, те наистина смятат, че са на почивка."

 

ИНИЦИАТИВА В СОФИЯ "ПРЕГЪРНИ СВОЕТО СЕМЕЙСТВО"

14 български семейства ще прегърнат 14 украински семейства за пръв път в неделя, на 8 май по инициатива на Фондация "За доброто". Става дума за подкрепа за украинските бежанци, за да започнат нов живот и да се интегрират по-леко. "Да ходиш на кино, на разходка и в супермаркета с твоето прегърнато семейство, да му помогнеш да опознае непознатото място, институциите, обществото, културата. Да помогнеш на хората, чиито живот беше счупен от войната, да залепят парчетата и да продължат с вяра и с надежда. Да прегърнеш семейство не означава финансова помощ, а човешко приемане и внимание. Не иска пари, а сърце.", съобщава фондацията. На Велика събота 250 български семейства са се кандидатирали да прегърнат украинско. Те са икономисти, финансисти, предприемачи, ИТ специалисти, инженери, лекари, психолози, артисти. Подбираме украински семейства така, че да бъдат на сходна възраст и с подобни интереси. И те са инженери, икономисти, финансисти, мениджъри, артисти.

На 8 май от 17:00 часа в TheRooms & TheSite на ул. „Камен Андреев“ 15 в София семействата на Захари Карабашлиев и на Кремена Кунева от фондация "За доброто" ще разкажат за семействата, с които са се свързали. Ще има празник, песни, аниматори за най-малките. 

Идеята за приятелска социална подкрепа за бежанците в най-трудните им първи стъпки е заимствана от Израел. Там е помогнала на хиляди семейства и е облекчила държавата в грижата за търсещите нов дом и родина. Тук с нея ще изграждаме здравата обществена тъкан, в която доброто е повече от омразата, казват от фондацията. 

Още по темата