Медия без
политическа реклама

Радев похвали служебните министри: Изпълнихте мисията си успешно

13 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата България е непреходна и вашите компетентност, опит и авторитет ще бъдат необходими и за в бъдеще.

Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с членовете на третия си служебен кабинет и благодари за тяхната работа. Срещата бе малко преди в Министерски съвет да пристигнат премиерът Кирил Петков с новите министри за сдаването на властта. 

„Налагаше се да работите в изключително сложна ситуация – без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан ви от предишния редовен кабинет. На вас се падна да управлявате здравната криза, всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях при мощна съпротива от статуквото и ежедневен медиен натиск“, каза държавният глава пред служебния кабинет.

Радев похвали правителството на Стефан Янев, като изброи задачите, с които успешно се е справило: „Показахте, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи машинният вот. Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Също така вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета, включително източването на АМ „Хемус“. След 13 години безхаберие актуализирахте пенсиите и подкрепихте бедните и уязвимите. Успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията и с вашите общи усилия не допуснахте да се затвори страната, което щеше да има тежки икономически и социални последици. Осигурихте условия всеки желаещ да се ваксинира за разлика от предишните управления, които в условия на пандемия държаха децата затворени цяла година вкъщи, лишавайки ги от пълноценно образование. Вие успяхте да върнете децата в много кратки срокове и то в безопасна среда. Усъвършенствахте Плана за възстановяване и устойчивост и го превърнахте в мощна платформа за модернизацията на страната. Овладяхте енергийната криза и осигурихте значителна финансова подкрепа и компенсации на всички небитови потребители. Прекратихте порочните практики в ДФ „Земеделие“ и активирахте отдавна задържани проекти“, припомни държавният глава.

Според него служебният кабинет, който 7 месеца ръководи страната, е отстоял националните интереси във външната политика, взел е адекватни мерки срещу мигрантската криза, включително с възстановяването на оградата по границата.

"Безпринципните нападки, които чухте по ваш адрес днес от парламентарната трибуната най-компрометирания и корумпиран режим в новата история на България са отличен атестат за вашата работа. Най-добрата оценка за вашите действия е одобрението на хората", заяви президентът.

След срещата с президента служебният кабинет се отправи към Министерски съвет, за да посрещне новите министри. Всички те, начело с премиера Кирил Петков, пристигнаха пеша от Народното събрание.

Служебният премиер Стефан Янев, който влиза в редовното коалиционно правителство като министър на отбраната, заяви, че се надява направеното от служебния кабинет да бъде добра база за бъдещи реформи.

"Дотук бяха обещанията, оттук нататък трябва да се захванем с действия", лаконичен бе и новият премиер Кирил Петков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата