Медия без
политическа реклама

Проверката за масово изтичане на лични данни достигна абсурдни висоти

КЗЛД иска да ѝ пратят диск с изтеклата информация, за да започне изобщо разследване

16 Авг. 2023
КЗЛД не дава отговор дали личните данни на над 2 милиона българи са изтекли от "Лев инс".
Илияна Димитрова
КЗЛД не дава отговор дали личните данни на над 2 милиона българи са изтекли от "Лев инс".

Разследванията за изтичане на лични данни в България все по-често добиват абсурден характер.

В началото на юли десетки медии получиха имейл от хакера с псевдоним "Емил Кюлев". В него се твърди, че реализиран пробив в системите на ЗК "Лев инс", откъдето са източени личните данни на 2,25 милиона българи, като информацията съдържа имена, ЕГН, номера на лични карти и адреси на бивши и настоящи клиенти на компанията. В имейла имаше и линк към базата данни, който все още е наличен в различни форуми в интернет.

За случая е подаден сигнал до Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/. Днес стана ясно, че тя е изпратила писмо до подателя на сигнала - MAGADANS, в което иска да ѝ бъде предоставена изтеклата чувствителна информация, за да извърши проверка дали действително е осъществена хакерската атака.

Въпреки че тази информация може да бъде открита онлайн, КЗЛД спира проверката по случая до получаване на същите данни от подателя на сигнала. "Моля в 3-дневен срок от получаването на настоящето писмо, да предоставите визирания от вас относим доказателствен материал", пише комисията. Още по-абсурдно е изисването данните да бъдат предадени на електронен носител, което значи, че засегнатата страна не може да изпрати линка, а трябва да изтегли и копира цялата информация. 

КЗЛД се позовава на регламента на ЕС за защита на личните данни, според който има задължение да се предостави на комисията всяка информация, изискана от надзорния орган за изясняване на фактите и обстоятелствата, предмет на сигнала. Дори се посочва, че неоказването на съдействие може да бъде санкционирано с налагане на административно наказание.

След имейла от хакера изпълнителният директор на "Лев инс" Павел Димитров отрече данните, които се разпространяват в публичното пространство, да са свързани по някакъв начин с компанията. "Мога категорично да заявя, че теч на данни няма. Въпросните данни отдавна циркулират в медийното пространство. Те са част от т.нар. тъмна мрежа. Проверихме лица, които са клиенти на нашата компания, те не фигурират в тази база, а такива, които не са наши клиенти - фигурират в тази база. Лицето, което публикува въпросните данни, не за първи път се опитва да пробие нашата мрежа. Преди година и половина това лице беше разкрито и в момента, когато разкрихме самоличността му, той започна да се укрива в чужбина", коментира Димитров. 

Явор Колев, който е шеф на киберсигурността в "Лев инс", също отрече пред "Сега" да има теч на лични данни от компанията и добави, че въпросният хакер се занимава с рекет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КЗЛД, лични данни, теч

Още по темата