Quantcast

Медия без
политическа реклама

Необясним теч стресна космонавтите на МКС

15 Дек. 2022

Охлаждаща течност изтича в космоса от космическия кораб "Союз МС-22", който в момента е скачен с Международната космическа станция. Необяснимият теч е констатиран тази сутрин, малко преди рутинна космическа разходка на двама руски космонавти - Сергей Прокопиев и Димитрий Петелин. 

Течът може да повреди уредите на "Союз", тъй като без охлаждане корабът ще прегрее на Слънцето и ще замръзне в сянката на Земята, обясни НАСА. Никой от седемте членове на настоящия екипаж на Международната космическа станция (МКС) - трима руски космонавти, трима астронавти на НАСА от САЩ и един японски астронавт - не е бил в опасност.

"Союз" пристигна на МКС през септември, с него пристигнаха Прокопиев, Петелин и американския астронавт Франк Рубио на МКС. Засега не е ясно дали ще има проблем с тяхното връщане на земята.

На МКС са паркирани още пет космически кораба - две капсули на SpaceX (Crew Dragon и Cargo Dragon), космически товарен кораб Northrop Grumman Cygnus и два руски снабдителни кораба - Прогрес 81 и Прогрес 82.

 

 

 

Ключови думи:

МКС, теч, Союз

Още по темата