Медия без
политическа реклама

“Промяната” попари ДБ, че прибързва с амбициите за голяма коалиция

Десният лидер Христо Иванов малко притиска ситуацията, смята депутатът от ПП Искрен Митев

29 Юли 2022Обновена
Искрен Митев
БГНЕС
Искрен Митев

Желанието на ДБ да влезе в предизборна коалиция с ПП, изразено от съпредседателя на десницата Христо Иванов, засега не среща разбиране от формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Христо Иванов прибърза с решението за създаване на голяма предизборна коалиция", коментира темата депутатът от „Промяната“ Искрен Митев тази сутрин по БНР. Според него така десният лидер създава „едно очакване в обществото“. „Той предпоставя нещата и това е едно малко притискане на ситуацията“, смята Митев. По думите му, всяка една от формациите, участвали в кабинета „Петков“ трябва сама да поеме своята отговорност.

Стопроцентовата вече яснота, че наесен ще има избори, стана причина две (засега) формации да поискат предизборна коалиция с ПП. Заявката първо дойде от ДБ, а след няколко часа "Ние идваме" пожела троен съюз и с ДБ.

Депутатът обясни и в какво вижда отговорността на „Промяната“. „Аз смятам, че нашата отговорност е, че в желанието си да не се примиряваме и да счупим модела, който беше досега, ние всъщност не преценихме правилно, че няма да ни оставят да бъдем непримирими. Когато си непримирим, трябва да имаш достатъчно здраво мнозинство, за да можеш да устоиш на натиска на опозицията. За съжаление, това, което видях в Народното събрание е, че така е устроен парламентът, че единствената победа на опозицията е нашата загуба, така че ежедневно опозицията се опитва да създаде загуби на управляващите, да ги генерира или да представи нашите победи като загуби“, разсъждава Митев.

ПЛАНОВЕ

ПП смята скоро да свика Национален съвет на формацията, на който ще бъде взето официално решение по какъв начин да участва в изборите. Това съобщи вчера пред БНР депутатът Венко Сабрутев. Той обаче не уточни кога ще се състои събранието.

НАМЕСА НА ГЕРБ-СДС

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви за БНР, че политическата криза няма как да бъде лишена без участието на ГЕРБ. "Не зная дали успешната формула в 48-то Народно събрание ще е точно коалиционната формула. Мисля, че трябва да оставим отворени всички варианти. Има възможности за програмно правителство, за правителство на националното съгласие. Ако ГЕРБ е първа политическа сила, ще водим разговори за правителство. Имаме готовност", заяви Биков.

Той направи и обзор на отиващото си 47-о НС: "На отсрещната страна имахме една много слаба конструкция, която практичеки се саморазчупи. Може би най-големият дефект на това управление беше, че така и не успя да избработи ефективен механизъм за взимане на решения", каза Биков, като допълни, че "ако ГЕРБ участваше в управлението, категорично щеше да е далеч по-грамотно".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата