Медия без
политическа реклама

Прокурори търсят кой е разлепил некролози на Хитлер върху синагогата

Държавното обвинение се е задействало по информация на „Шалом“ и Централен израилтянски духовен съвет

10 Яну. 2024
 Синагогата в София
Илияна Кирилова
Синагогата в София

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена от организацията на евреите в България „Шалом“ и Централен израилтянски духовен съвет за разлепени некролози на Адолф Хитлер на фасадата на Софийската синагога, съобщи официално държаввното обвинение. От организацията посочват, че това се е случило през съботния ден и е извършено от маскирани лица.

Главното мюфтийство заявява, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата в България, мюсюлмански лидери се оплакват, че общини не разрешават строежа на джамии, неправителствени организации твърдят, че сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка по случая на 02 РУ-СДВР. В хода й следва да се извършват оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на извършителите, да се установи има ли свидетели и видеозаписи, относими към случая.

„В деня, в който ние празнуваме почивния ден в юдаизма Шабат - около 5 часа, младежи разлепиха този лист хартията на вратата. На пръв поглед може да изглежда доста дребна, като нелепа шега, но всъщност това, което виждаме, е доста ясно организирано действие от хора, които са сложили маски“, обявви пред Би Ти Ви Максим Делчев, председател на централния израилтянски духовен съвет у нас.

Оказва се, че подобни вандалски прояви има всяка година. „Имали сме хора, които са мятали камъни по синагогата, преди година са рисувани свастики. За съжаление, до този момент няма дело по темата за антисемитизъм“, обясни Делчев.

Въпреки сигналите, които от еврейската общност подават, е трудно да бъдат установени извършителите. „Имаме един случаи, в който извършител е бил залавян и е подложен на съд за хулиганство“, казва той.

От еврейската общност изказват възмущение и притеснение относно разпространението на език на омразата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата