Медия без
политическа реклама

Прокурор: Случайно съвпаднаха исканията за оставка на Гешев

Не съм получавал обаждания от политици за главния прокурор, уверява Георги Кузманов

21 Май 2023Обновена
Илияна Кирилова

"Съвпадение във времето или случайност" е фактът, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му, отправено от ГЕРБ-СДС, беше веднага последвано от сходно изявление от шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обяви прокурорът Георги Кузманов пред bTV. Той е един от шесторката, която се обяви срещу Гешев.

Кузманов отрече да е разговарял с политици по темата. "Това ме пита и г-н Гешев: "Кой политик ти се обади?" Никой, аз съм избран от колегите си магистрати от страната и съм отговорен единствено и само пред тях", увери обвинителят.

Той обясни, че искането за отстраняване на Гешев е свързано с това да се изясни дали главният прокурор е извършил нарушение при разследването на взрива срещу колата му от 1 май. "Дали има или няма нарушение, ще реши пленумът", допълни Кузманов.

Прокурорът защити колегите си обвинители, които излязоха на протест в защита на Гешев след взрива. По думите му, това не било демонстрация в подкрепа на главния прокурор, а "манифест на колегите от страната, които към този момент знаеха, че е било заплашено семейството г-н Гешев".

ИЗНЕНАДВАЩО ПРОГЛЕЖДАНЕ

Ходът на шестимата предизвика съмнения в колегата им Олга Керелска, която е член на съдийската колегия на ВСС. "Наивистичният прочит на нещата може да доведе до извод, че става въпрос за осъзнаване, проглеждане, катарзис на колегите. От друга страна има една хронология на събитията, която може да наведе до други изводи. Това предложение дойде след обявеното от Мария Габриел. Има връзка между едното и другото събитие. Дали е било спонтанен порив или е имало подводни течения - можем да гадаем. Може да се задава и въпрос дали не е упражнен натиск, от кого, какъв е бил той - това са много важни неща. Не знам дали ще стигнем до момент, когато те ще бъдат разктити", коментира Керелска, пред БНР.

Тя изрази изненадата си, че точно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отправя обвинения, че прокуратурата е работила под политическо влияние при Гешев. "Изведнъж това проглеждане ми се струва изненадващо. Оттам се засилват едни съмнения във връзка с искреността му. Ако Сарафов има предвид, че прокуратурата търпи политически влияния - вероятно това е така. Ако разсъждаваме в посока дали прокуратурата е навлязла в политиката - имаме примери, които биха могли да бъдат квалифицирани като политически действия",  изтъкна Керелска. И даде като пример нахлуването на обвинението в президентството през 2020 г., което тя определи като "политически акт".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата