Медия без
политическа реклама

Прокуратурата води отделно дело срещу Васил Божков за Алексей Петров

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу бизнесмена за опит за изнасилване и за подбудителство към три убийства, твърди СГП

03 Апр. 2024
Васил Божков
Илияна Димитрова
Васил Божков

Прокуратуратата е отделила от основното дело за т.нар. криминални престъпления срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинението срещу него "за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита". Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение  Въпросните материали се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано още "през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура", добавят прокурорите.

Бизнесменът Васил Божков е разпита днес от СДВР като свидетел по делото за убийството на Алексей Петров. Това казаха пред "Сега" от прокуратура.

Става дума за дела, свързани със старите, неуспешни опити за убийство на Алексей Петров. Последният бе разстрелян миналото лято в полите на Витоша, но и до момента няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител. В средата на януари т.г. Васил Божков, който се намира под домашен арест по няколко дела, беше разпитан по разследването за смъртта на Петров, но така и не се разбра дали МВР и прокуратурата имат нещо срещу него.

Със сегашното доста объркано съобщение, държавното обвинение обявява, че е приключила разследването срещу Васил Божков по т. нар. дело за криминални престъпления. "Водещият разследването следовател към отдел „Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда; за изнудване, за опит за изнасилване; за умишлено убийство; за опити за убийство на две лица; за подбуждане към умъртвяване на Б. С. и за държане на наркотици", пишат от прокуратурата..

Материалите от разследването били предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

Убийството на Алексей Петров остава единственото неразкрито на територията на СДВР за 2023 г. обяви веднага след Нова година директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. Така и не стана ясно дали това е хвалба или самокритика, но се разбра, че нещо се пече.

След това се обяснява, че с постановление от 29.03.2024 г. наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство било прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда. Така и не става ясно в коя точно част на делото е прекратено срещу въпросните пет лица. Най-вероятно се има предвид, че изцяло отпада обвинението за организирана престъпна група, включително и спрямо Васил Божков и за него ще останат само индивидуалните обвинения. 

Иначе от материалите по делото били отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков за изнудване, извършено от двамата в съучастие като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението. 

Отделени били и "материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението".

Според прокурорското съобщение предстои внасяне на обвинителен акт срещу:

- Васил Божков за опит за изнасилване; за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д.; за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. Тук става дума за убийствата на Йордан Динов и Манол Велев.

Обвинителният акт може да бъде внесен след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда, пишат от прокуратурата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата