Медия без
политическа реклама

Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11 Окт. 2021
Главният прокурор Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на посещението й в София през лятото. Кьовеши бе в България, за да притисне властите да номинират европейски делегирани прокурори, за да бъде попълнена квотата на страната.
ПРБ
Главният прокурор Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на посещението й в София през лятото. Кьовеши бе в България, за да притисне властите да номинират европейски делегирани прокурори, за да бъде попълнена квотата на страната.

Прокуратурата е препратила на европейската прокуратура три сигнала, които е получила от служебното правителство. Това съобщи държавното обвинение днес, отчитайки какви дела и преписки е образувало по сигнали от служебното правителство в периода 12 май - 1 октомври. През това време в прокуратурите в страната са постъпили общо 20 сигнала с податели служебно назначени министри. В този брой не влизат сигнали от граждани, народни представители от 45-ото и 46-ото Народно събрание, представители на други държавни институции, с които се иска проверка на министри от правителството на Бойко Борисов. По голяма част от сигналите прокурорите са дали на МВР указания и тези преписки още не са върнати, обяснява прокуратурата. И не дава подробности за нито една от преписките.

Три от сигналите са изпратени по компетентност до европрокуратурата, обяснява държавното обвинение и ги изрежда:

- Доклад от екоминистерството за нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма "Околна среда" - 2014-2020 г.;

- Сигнал от зам.-министър на икономиката за престъпления по отношение получени средства от еврофондове - Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" – 2014-2020 г. Сигналът е свързан с фирма-бенефициент по проект;

- Сигнал от Изпълнителна агенция "Одит на средства на ЕС" при Министерство на финансите за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. По този сигнал хората на Лаура Кьовеши са отказали да образуват дело.

Прокуратурата отказва информация за това колко и кои дела за злоупотреба с европейски средства е прехвърлила към Европейската прокуратура (ЕППО), която стартира своята дейност на 1 юни.

Образувани дела и преписки

В Софийската градска прокуратура са образувани 2 дела. Едното е за престъпление по служба. То е по сигнал на Министерството на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири. Второто е за документно престъпление. То е по сигнал от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, в който има твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска". По това дело е назначена графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

Специализираната прокуратура (СП) е възложила извършването на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ по сигнал, подаден от Кацаров, свързан с действия на членове на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Проверката не е приключила. Спецпрокуратурата проверява и сигнал за незаконосъобразни действия, извършени от Съвета на директорите на същото дружество и/или от служители на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерския съвет, Министерството на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на фирмата.

По сигнал на Кацаров се проверява и как са изразходвани европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

Държавното дружество "Напоителни системи" също се проверява по сигнал от служебния земеделски министър. 

Преписка е образувана и по сигнал от служебния министър на транспорта, свързан с одит на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Още не е приключила проверката дали има данни за престъпление по служба или безстопанственост, възложена в началото на август от градската прокуратура на СДВР. 

Проверява се и сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков за отпускането, разходването и отчитането на безвъзмездна хуманитарна помощ, предоставена на Хърватия.

Градската прокуратура проверява сигнал на министрите на финансите и регионалното развитие за нарушения по 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища.

В отчета на прокуратурата е и случая с ремонта на Ларгото в София.

Образувано е разследвани и по одитния доклад на Сметната палата на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. По това дело следва да бъдат разпитани над 800 свидетели, обяви прокуратурата.

Откази

Сигнал, получен от Министерството на правосъдието, във връзка с приватизацията на "Видахим" АД. Специализирана прокуратура с постановление от 16.07.2021 г. е отказала да образува досъдебно производство и преписката е прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

Приключена е преписка по сигнал на министъра на земеделието, храните и горите относно проверка за законосъобразност по спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетна дейност по отношение на всички обществени поръчки, договори, решения и разпореждания на БАБХ, свързани с дейности за обезвреждане на животински отпадъци за периода 01.01.2017 г. - 14.08.2019 г. Постановен е отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление.  

Загадка

За някои от преписките съобщението на прокуратурата е съвсем енигматично. Като например: "Предприети са действия по досъдебно производство по отношение на лице, привлечено като обвиняем, и взета спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража". Подател на сигнала е служебен министър на правосъдието." или "В Софийска градска прокуратура е изпратен по компетентност сигнал, подаден от Министерство на околната среда и водите, за евентуални неправомерни действия от директор на дирекция и от бивш служител на министерство."

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през май, започна с летящ старт. Не е чудно - след кабинетите на Бойко Борисов всеки следващ би изглеждал като отбор мечта.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата