Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пак ще пита САЩ защо санкционираните у нас са корумпирани

Държавното обвинение чака МВР да разследва списъка "Магнитски"

15 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Предстои прокуратурата да изпрати запитване чрез Министерство на правосъдието до съответните институции в САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са наложени санкциите по глобалния закон "Магнитски", съобщиха днес от държавното обвинение. В позицията се казва още, че разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност.

"Прокуратурата е длъжна да напомни, че борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите власти (съдебната, изпълнителната и законодателната). Вменяването на тази отговорност единствено и само на съдебната власт показва непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти", пише още в прессъобщението.

В него се казва също, че по отношение на санкционираните българи са предприети всички необходими действия. Освен това прокуратурата твърди, че се разследват се твърденията на САЩ, че бившият енергиен министър Румен Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, докато е бил в кабинета, както и че бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй”. Държавното обвинение обаче не уточнява откога е въпросното досъдебно производство и защо досега не е било съобщено, че е образувано такова. 

По отношение на бившия финансов министър Владислав Горанов прокуратурата съобщава, че още през април 2022 г. е изпратена молба за правна помощ до компетентните съдебни власти на Обединените арабски емирства с искане за провеждане на разпит в качеството на свидетел на хазартния бизнесмен Васил Божков чрез видеоконферентна връзка. До настоящия момент обаче молбата не е изпълнена от ОАЕ. 

"Върховна касационна прокуратура се е самосезирала на 10.02.2023 г. От компетентните органи - ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други ще се изиска актуална информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни престъпления. Предстои изпращането на запитване чрез Министерство на правосъдието до съответните институции в САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са наложени санкциите на лицата", съобщава още прокуратурата. "Сега" припомня, че държавното обвинение вече веднъж поиска информация от САЩ доказателства за първите санцкии по "Магнитски", които бяха наложени преди близо 2 г. на Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. От Вашингтон обаче не дадоха отговор.

"За лицата Пеевски и Желязков са извършени проверки, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било престъпления. По отношение на лицата са извършени и данъчни ревизии, които не са установили никакви данъчни нарушения, респективно задължения и несъответствие в декларираните данни. Поради липсата на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление, са постановени откази от образуване на досъдебно производство", съобщава прокуратурата.

За Васил Божков пък, който е обвиняем за 19 престъпления, все още се извършват данъчни ревизии.  Образувани са 27 досъдебни производства за данъчни престъпления и пране на пари. Изпратени са общо 18 бр. Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия,  като само част от тях са изпълнени. По изпратената молба за екстрадиция на обвиняемия Божков до настоящия момент не е постъпил отговор от компетентните власти в ОАЕ. 

Отделно от това, прокуратурата е изготвила и изпратила 4 нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на дата 18 януари. На Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

Ключови думи:

санкции Магнитски

Още по темата