Медия без
политическа реклама

Прокуратурата отказа да разследва Гешев за сделката с "Недосегаемите"

14 Май 2022
Иван Гешев
Булфото
Иван Гешев

Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор Иван Гешев по сигнал, свързан с делото "Недосегаемите" и споразумението, сключено от Гешев по него. Това съобщава разследващият сайт bird.bg.

Казусът попада отново в прокуратурата, след като следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правосъдието, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Преписката е разпределена на Александър Мумджиев. Той констатира, че в него има твърдения за извършено престъпление от общ характер. Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура. След като сигналът попада във върховната прокуратура, от там експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура. Спецпрокуратурата отказва да бъде образувано разследване по сигнала срещу Гешев. Апелативната спецпрокуратура потвърждава това постановление на 18 април, когато влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които от юли се закрива специализираното правосъдие. Всичко това отнема на прокуратурата 50 дни, завиден период на фона на дългите месеци, които обикновено се протакат проверките.

Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и дори не е уведомен за постановения отказ Гешев да бъде разследван. Не е ясно дали е разпитан някой от другите потенциални свидетели, както и дали са снети сведения от самия Гешев.

Това не е първият път, когато спецпрокуратурата се занимава с този случай. Точно преди Гешев да бъда избран за главен прокурор в края на 2019 г., спецпрокуратура съобщи, че е отказала да образуват досъдебно производство по сигнала на сдружение БОЕЦ за престъпление срещу правосъдието.

Делото "Недосегаемите"

През 2019 г. сайтът "Биволъ" публикува записи, в които се чува как Гешев уговаря споразумения със задържани след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 г. Делото тогава се води в Софийската градска прокуратура, където Гешев е командирован от районната като наблюдаващ прокурор срещу организирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В резултат на това са постигнати споразумения за ниски присъди само по обвинение за организирана престъпна група. Материалите за данъчните престъпления са отделени в друго досъдебно производство, което е прекратено през април 2013 г. с постановление на прокурорите Гешев и Любка Кръстева.

В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу обвиняемите, когато те вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в организирана престъпна група.

Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите, казва Джордж Оруел. Сентенцията приляга чудесно на прокуратурата, която многократно е демонстрирала, че законът е врата в полето, а моралът лесно може да се замени с клиентелизъм.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата