Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Екоминистърът е обвинен в безстопанственост

Нено Димов остава в ареста за поне още 72 часа

11 Яну. 2020Обновена
Прокуратурата смята да поиска постоянен арест за бившия вече екоминистър Нено Димов.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Прокуратурата смята да поиска постоянен арест за бившия вече екоминистър Нено Димов.

Прокуратуратурата обяви, че е повдигнала обвинение за умишлена безстопанственост срещу министъра на околната среда Нено Димов и му е наложила 72-часова прокурорска мярка за задържане. Конкретното обвинение е, че той е разрешавал използването на водата от язовира за промишлени нужди. Обвинението се разминава с вчерашните твърдения на главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че разследващите провеждат акция в МОСВ заради вносния боклук от Италия.

"Действията по разследването се отнасят до безстопанственост от длъжностни лица, довела до водната криза в Перник", обяви говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева. Тя разказа, че водният ресурс на явозир "Студена" значително е намалял до мъртъв обем, при който не може да се осъществява водоподаване. "МОСВ стопанисва язовира. Нивото му се наблюдава от ВиК в Перник. То докладва на министъра на МОСВ. Установено е, че ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало министъра за намаляването на водата. Нено Димов, в разрез на закона за водите, е разрешавал използването на водата от язовира за промишлени нужди на определени дружества. Така той е нарушил служебните си задължения. Въпреки че е имал всички данни за притока, разхода и задаващата се катастрофа, Димов  е продължил да отпуска месечно по 280 милиона куб м за „Стомана“-Перник и по 80 млн. куб м за Топлофикация-Перник", обяви още Милева (всъщност отпусканите за двете предприятия количества са 280 000 куб. м и 80 000 куб. м според графиците за водоползване - б.р.).

Димов умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването и управлението на "Студена". По този начин са настъпили значителни щети, изразяващи се в милиони литри вода. Вредите от тази безстопанственост са за 11 867 389 лв., твърди държавното обвинение.

"Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал такъв воден ресурс за промишлени нужди, сега язовирът щеше да има над 7 млн. куб. м вода и нямаше да има воден режим", обяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той твърди, че безстопанствеността е продължила 20 и няколко месеца. 

Според него имало опасност Нено Димов да повлияе върху разследването. "Поради което към утрешна дата ще направим искане за вземане на постоянна мярка задържане под стража по отношение на Нено Димов", каза представителят на държавното обвинение. Дотогава Димов ще остане в ареста със 72-часова прокурорска мярка.

Кънев твърди, че се проверява и дали има връзка между Димов и дружествата, към които е отивала  водата за промишлени нужди, но към момента не е установено дали е имало някаква облага. Прокурорката от Перник, която първа написа в постановление, че може да се търси отговорност от ръководителите на МОСВ и МРРБ, в момента е командирована в спецпрокуратурата и работи по досъдебното производство.

На директен въпрос какво е наложило такава показност при ареста на Димов в четвъртък следобед Кънев се опита да обясни, че журналистите са останали с грешно впечателние - когато излязъл от МОСВ, министърът все още бил напълно свободен човек, говорил си с журналисти колкото поиска и бил задържан чак към 17.00 ч. Всъщност министърът бе качен във ван на спецпрокуратурата веднага след като излезе от министерството в присъствието точно на прокурор Кънев.

Кънев разказа, че производството, по което сега се обвинява Димов, било образувано преди месец. Предмет на проверка били и всички действия по ремонта на язовирната стена. Изяснявали се и всички обстоятелства по управление на водния ресурс от МОСВ. Проверявало се и ВиК-Перник, 51% от което се държи от МРРБ. 

"Към момента имаме обосновано предложение, че има умишлена безстопанственост, и при така събраните доказателства длъжностното лице е само Нено Димов", категоричен е Кънев. Прокурорите твърдят, че ако се съберат доказателства и за други, то и те ще бъдат обвинени.

Ако Нено Димов бъде признат за виновен, законът предвиждва наказание "лишаване от свобода" от 2 до 8 години. Очаква се утре да бъде внесено в съда искането за постоянно задържане. Според адвоката на Димов Ина Лулчева искането на прокуратурата за постоянен арест е изненадващо, предаде БНТ. Тя заяви пред журналисти, че няма основание да се смята, че има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. "Всички документи са иззети. Освен това той не може да повлияе на служителите си в министерството, тъй като подаде оставка", посочи адвокатът и уточни: "Господин Димов коментира, че е обвинен за дейности, които е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството. Той самият не разбира от нива на язовири".

"Благодаря на КПКОНПИ и ДАНС. Още на 26-ти декември в Перник казах, че ще направим всичко възможно, ако не да пуснем водата, то да стигнем до виновниците. Нашите проверки продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да предотвратим подобен процес и в други области на територията на страната. Подаването на питейната вода е дейност със значение за националната сигурност. Затова сме разпоредили проверки във всички ВиК. Това не са акции, това са проверки", обяви пък главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

 

Боклукът няма нищо общо с водата

МВР и прокуратурата се опитаха да избягат от въпросите за проверката за боклука. "Темата за боклука няма общо с брифинга, на който сме се събрали", обяви главният секретар на МВР. Той все пак заяви, че били възложени проверки на абсолютно всички площадки, които се използват за съхранение и обработка на боклук. Не е ясно кога ще приклучи тази проверка. "Двете неща (водата и боклука) няма нищо общо. Те само вървят паралелно. След проверката ще знаем къде какво количество боклук се съхранява във всяка точка от страната", обяви Иванов.

 

Концесия

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев разкри още, че от кабинета и дома на екоминистъра Нено Димов са иззети документи, свързани с концесионера на ски зоната над Банско "Юлен" АД. Сред тях било и писмото, което бившият главен прокурор Сотир Цацаров изпрати до премиера Бойко Борисов през 2018 г. В него той препоръчва договорът за концесията да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. По-рано прокуратурата установи, че в продължение на 17 години фирма "Юлен", която стопанисва ски зоната, е използвала 64% по-голяма площ от заложената. Въпреки че препоръката на главния прокурор не беше изпълнена от МОСВ, Кънев смята, че към момента няма доказателства за извършено престъпление от страна на Нено Димов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?