Quantcast
Президентът: Изборите ще са "2 в 1" на 14 ноември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът: Изборите ще са "2 в 1" на 14 ноември

Партиите одобряват решението и датата
Обновена
2 676
 Илияна Кирилова

Изборите ще бъдат "2 в 1", заяви в Плевен президентът Румен Радев. "Така ще спестим и парите в хазната, и времето на хората", мотивира се Радев. 

Президентските избори вече бяха насрочени от парламента за 14 ноември. Сега остава Радев да насрочи парламентарния вот. За да съвпаднат датите, Радев трябва да насрочи изборите за 47-о НС на 14 септември или няколко дни след това. 

Радев отказа да коментира какви промени ще направи в състава на служебното правителство. Той не коментира и евентуалната партия на двама от неговите служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев. "Подкрепям ценности, а не партии и не съм упълномощил никого да говори от мое име", подчерта само президентът.

 

литическите сили в 46-ото Народно събрание одобряват предсрочните парламентарни избори да са заедно с първия тур на вота за държавен глава на 14 ноември.

БНР представя какви са коментарите на отделните политически формации: Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов определи като логичен ход решението на президента Румен Радев, което съвпада и с позицията на най-голямата парламентарна група:

"Позицията на президента Румен Радев по отношение на изборите да са 2 в 1 е логична. Това беше и нашата позиция на парламентарната група. А когато заговорихме за нови избори, логична е, защото по този начин ще се спестят определена сума пари. За да не се харчат излишни пари от бюджета, за да не се харчат толкова много пари за избори, по-добре е да са 2 в 1. По този начин и българският избирател няма да се разкарва всяка седмица до урните, така че мисля, че това негово решение е логично и практично".

И Тома Биков от ГЕРБ-СДС смята за логично изборите да са 2 в 1: "И се надявам в първия възможен момент, този парламент да бъде разпуснат, защото той няма никаква функция повече и колкото по-бързо бъде разпуснат, толкова по-малко щети ще има за образа на парламентаризма изобщо".

От БСП днес се въздържаха от официален коментар, но тази седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира след среща с държавния глава, че левицата е за избори две в едно.

От обединение "Демократична България" казаха за БНР, че с това решение на президента се пести време и усилия. От формацията се надяват така да се намали недоволството от факта, че избирателите ще гласуват за парламент трети път тази година. 

Избори 2 в 1 ще спести разходи на държавата, коментира Ахмед Ахмедов от ДПС

"Това решение на президента е лично негово решение, което за нас е голямо учудване, защото е съобразено и с Конституцията, и с Изборния кодекс. Т.е., ако евентуално има указ, ще е спазване на иконограмата два месеца преди изборите да се насрочат. Радостното е, че при 2 в 1 ще се спестят малко разходи в тези трудни времена. Знаете, България е изправена пред много сериозни кризи - това са COVID кризата, кризата с бежанците и политическата криза и се надяваме на предстоящите избори поне политическата криза да бъде решаваща".

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме" коментира и какво следва да довърши парламентът преди да бъде разпуснат. 

"Датата, която определи президентът, е негов приоритет, няма никакво значение коя ще е тя. По-важното за нас обаче е дали ще имаме времето в тази седмица, защото за дата 14-и е все едно дали указът ще бъде пуснат във вторник или петък, важно за нас от парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и на колегите от партиите на промяната е да можем да минем някои от законодателствата, които са възможни като част от началото за промяна в съдебната система. Знаете, че в понеделник имаме извънредно заседание".

Ключови думи:

президент, избори, дата

Още

Реставрацията на бойковизма няма да мине

15.10.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

11847
ГЕРБ и ДПС пак ще са в изолация

14.10.2021

3537
Путин пази в тайна дали ще се кандидатира за нов мандат

14.10.2021

733