Quantcast
Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините

Борисов иска от ЕС имунитет срещу прокурорски разследвания за ваксини
Обновена
11 998
 Фейсбук

След като в четвъртък премиерът Борисов поиска от ЕС имунитет срещу разследвания, свързани с покупката на ваксини срещу коронавируса, в петък излезе с нова идея. Според него решението за покупка на ваксини може да бъде взето само от парламента. "Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме", казал Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет, за което съобщи пресслужбата му. 

Аргументът на Борисов парламентът да бъзе вкаран в процедурата е, че "темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус, затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители". "Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента", казал премиерът на министрите. Всъщност този похват обикновено се използва като застраховка да не се търси после отговорност от правителството. Досега покупките, свързани с пандемията - маски, апарати за обдишване и други консумативи, не минаваха през Народното събрание.

А в четвъртък, малко преди онлайн срещата на европейските лидери за обсъждане на общ подход към ваксините Борисов съобщи във "Фейсбук", че той отдавна е казвал по време на срещите на Европейския съвет, че трябва да има единен протокол срещу коронавируса, а лидерите на другите страни чак сега стигнали до този извод. И второ - че ще иска ЕС да гласува държавните ръководители да имат имунитет срещу бъдещи прокурорски разследвания, при условие, че купените ваксини хартисат, а не може да бъдат препродадени.

Ето и цялото изявление на Борисов:  

"Наложи се да се обучавам сам да си се отразявам, но пък днеска имах възможност да... Бяха ми подготвили материали за Испания, Белгия, Великобритания - за всички държави членки - какви мерки са взели, какви са им загубите. И сега и колегите от Европейския съвет, това което изнасят...

За мое съжаление отново съм много лош пророк, но съвестта ми е чиста, защото няколко съвета подред настоявах да направим това, което правим в момента онлайн. А тогава бяхме на живо в Брюксел. Има много теми, които ме притесняват, защото отново се говори, че едва ли не сме били изненадани. А всички ние знаехме, че това ще се случи и затова настоявах - за единен медицински протокол, за бързи тестове, солидарност, достъп до ваксините справедлив. Но и до начина, по който се пазарят тези ваксини, защото в този момент нещо, което много ме притеснява е, че купуваме малко котки в чували. 

Ваксини, които са на стойност около 300 млн. (не е ясно лева или евро), за някои от тях са необходими фризери, тъй като се съхраняват при минус 70, минус 80 градуса Целзий. И това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това (ваксините) на трети страни, а аз имам много лош опит с министър (Петър) Москов. Когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купиме ваксини и какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители. Тук вече за тези 1-2-3-4-5-6-7, а сега отиваме и към 10-11 ваксини, за които се говори, за тези бързи тестове ние нямаме спесификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 млн. ваксини, а имаме примерно 300 000 желаещи. Това трябва след това да се унищожава, да се изхвърля, а не може да се препродава.

Така че, повтарям, всичко това можеше да бъде решено, така както предложих на предишните съвети - единен медицински протокол. Да, много държави членки не са съгласни, считат, че сами могат да се справят по-добре. Но аз считам, че това беше груба грешка. Можеше това - още юли, август, септември, да бъде предвидено, да бъде направено, да бъде готово и сега като военно НАТО, като военна организация да действаме срещу този коварен вирус. 

Така че след малко ще запозная и колегите със своите притеснения и ще настоявам за пълна прозрачност, защото - повтарям, аз съм човек с опит, а такъв лош опит от ваксини и от тестове вече имаме."

 

Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински протокол, единни бързи тестове и солидарност между държавите от ЕС. Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, October 29, 2020

 

РЕШЕНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Лидерите на ЕС се договориха да се ускорят клиничните изпитания на западните ваксини срещу коронавируса чрез ускорена обработка на резултатите. Това заяви лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след извънредната видеоконферентна среща на върха, посветена на борбата срещу коронавируса.

„Взехме решение да се укори процесът на обработката на данните за клиничните изпитания на ваксината, те ще се обработват (от европейските регулатори на фармацевтичния сектор) не след целия комплекс от изпитания, а веднага според постъпването на данните. Това ще позволи да се ускори появата на ваксините на пазара, без да се жертва сигурността”, заяви тя.

Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време и условия на основата на дела на тяхното население в ЕС, каза Фон дер Лайен след края на видеоконференцията. Тя добави, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора.

Председателката на ЕК подчерта и огромното значение на координацията при споделянето на данни за страните членки, което би помогнало за трансфер на пациенти от една страна членка в друга. Това ще е важно, ако се окаже, че болниците в отделни държави са препълнени, а другаде са празни. Еврокомисията обяви, че предоставя 220 милиона евро за финансиране на безопасното транспортиране през граница на пациенти, където е необходимо.

Фон дер Лайен каза също, че е необходимо бързо валидиране на новите антигенни тестове на европейско ниво, като добави, че тестове и проследяване на контактите вървят ръка за ръка. В момента са свалени приложения за проследяване на 15 милиона смартфона в ЕС. Това обаче не е достатъчно. Необходимо е трансгранично покритие в ЕС. Фон дер Лайен е призовала ръководителите да насърчат хората в своите страни масово да свалят приложения. До края на годината ЕК ще предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените.

 

Още

Броят на ваксинираните с първа доза у нас надхвърли милион

13.05.2021

1222
Албанка триумфира на наградите "Брит"

13.05.2021

459
Има леки странични ефекти при смесване на две ваксини срещу Covid-19

13.05.2021

1294