Медия без
политическа реклама

ПП: На този етап не се готвим за предсрочни избори

17 Апр. 2022
БГНЕС

"На този етап не се готвим за предсрочни избори", заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

  "Нормално е в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори, в случая БНБ, и да имат различни представи кои хора биха изпълнили със съдържание конкретните реформи. За нас работата на регулаторите в полза на обществото е абсолютен приоритет. В това сме доста единни. Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори - да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание", каза Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

  Той подчерта, че в момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Народната банка. 

  "И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. Моята позиция като председател на ПГ на ПП повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти", заяви Гюров.

  Като друг пример за тема, по която има различни мнение в коалицията, той посочи обсъждането за изпращане на оръжия за Украйна: "По възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната - да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията". 

  "Продължаваме промяната" стои зад министъра на културата Атанас Атанасов и го подкрепя във всичко, "което се опитва да прави за развитието на българската култура", заяви председателят на парламентарната група на ПП.

  Ключови думи:

  Гюров, БНР

  Още по темата