Quantcast
По искане на Кьовеши съдът нареди арест за българка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

По искане на Кьовеши съдът нареди арест за българка

6 105
 БГНЕС
Лаура Кьовеши

32-годишна българка остава за постоянно в ареста. Тя е задържана през октомври при акция в няколко страни на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Това е Софка Божилова от Пещера, предаде БНТ. Акцията на европрокуратурата е по сигнал за злоупотреба за 13 милиона евро. Днес за ареста на Божилова се е произнесъл Апелативният съд в Пловдив и неговото решение е окончателно.

Жената е задържана в края на октомври, заедно с още 10 души от Германия и Италия за укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили. Преди няколко години тя е била омъжена за италианец, но се връща в Пещера, където до арестуването й живее с новия си мъж и малкото им дете.

През октомври, веднага след като бе обявена акцията, от европейската прокуратура казаха за "Сега", че "арестуваният в България е бивш партньор на един от основните заподозрени и е бил собственик на една от фирмите фантоми, използвани в измамите".

БНТ разказва още, че преди 10 години Божилова е била кандидат за общински съветник в родния си град. После заминала за Италия и това е сложило край на опита ѝ за политическа кариера. 

Божилова има Европейска заповед за арест от европейски делегиран прокурор на Германия въз основа на заповед за задържане, издадена от съда в Мюнхен. Смята се, че тя е участвала в организирана престъпна група, осъществявала дейност в различни европейски страни от 2017 до 2019 година. За друг участник в групата се предполага, че е член на "Ндрангета", разказва пловдивското издание "Марица". 

То разказва още, че пред апелативните магистрати Божилова е пледирала, че е невинна и помолила да бъде освободена от ареста с по-лека мярка, за да може да се грижи за детето си, което е на година и три месеца. Съдът обаче преценил, че има опасност обвиняемата да се укрие, като се имат предвид мащабите на престъпна дейност на територията на множество страни членки на ЕС в продължителен период, както и тежестта на предвиденото наказание.

Още

Кьовеши иска повече европейски прокурори в България
БОЕЦ сезира Кьовеши за липсващия Пеевски в делото "КТБ"

06.06.2022

6183
Гешев се похвали със снимка с Лаура Кьовеши

01.06.2022

Обновена

4176