Медия без
политическа реклама

Петков обсъжда с НАТО трети мост над Дунав като военна инвестиция

Балканите имаме общ пазар колкото Франция, но всички сме се заградили и оградили, каза премиерът в Брюксел

17 Дек. 2021Обновена
НАТО

Премиерът Кирил Петков тази сутрин направи първото си посещение в Брюксел, като първата му среща бе с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса. А на съвместния им брифинг след това подкрепи становището на ЕС за Украйна (б.р. - вчера ЕС излезе с декларация срещу Русия, в която се казва, че ако Русия нападне Украйна, това ще има сериозни последици и ще последват координирани санкции срещу Москва.)

„Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият“, каза Петков по темата.

От своя страна Столтенберг призова България за продължи да инвестира във военно оборудване: "Приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят."

На което Петков отговори, че има вариант и е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Според него изграждането на втори мост над Дунав близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2% инвестиции в отбраната, каквото е изискването за членките на НАТО.

"Планът за възстановяване и развитие, след като направим нужните промени, ще бъде внесен в ЕК отново. Искаме да помислим по най-добрия начин за енергийната система (най-вече заради нея ЕК ни върна плана, бел. ред.), когато говорим и за паро-газовата централа, нашето правителство трябва да използваме този момент да оптимизираме онова, което е най-добро за България. Дори и да се забавим с няколко седмици е по-добре, за да може да си свършим работата. Защото само веднъж ще имаме шанс да ни се даде 10% от БВП просто ей така. И по-добре да сме ги използвали по най-добрият начин.", заяви след срещата с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен премиерът Петков. По повод мораториума върху цените на тока, парното и водата той коментира, че правителството ще използва трите месеца, за да анализира ситуацията. "Ако през март установим, че системата продължава да се дисбалансира, ще направим корекции на цените", заяви Петков. 

"Българският интерес трябва да бъде защитен, но и надграден с всичките възможности. Необходим е истински резултат и истинска работа. Очаквам, че всички би трябвало да искаме обща влакова линия, всички би трябвало да имаме общи бизнеси, всички би трябвало да искаме да имаме общ културен календар",  каза Петков пред журналисти по темата РС Македония. "Балканите биха имали общ пазар колкото Франция, но всички на Балканите сме се заградили, разделили, а толкова много имаме да спечелим от един такъв процес", допълни той и заяви, че иска да се срещне с новия министър-председател в РСМ още след стъпването му длъжност. Премиерът още веднъж наблегна колко е важно да се сформират работни групи, които да се срещат всеки месец. 

 

ПОДКРЕПА ОТ САЩ

А снощи Кирил Петков е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава на своята страница във "Фейсбук" министерският съвет. Според известието, Блинкен, е поздравил Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство.

Освен това американският първи дипломат е изразил "подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет по отношение на справянето с COVID-кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост, изтъквайки общото виждане на двете страни за ползите, които такива инициативи ще донесат на българския народ."

"Държавният секретар Антъни Блинкен изрази благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси", се казва още в съобщението от МС.

 

Още по темата