Медия без
политическа реклама

Пеевски обвини Доган, че изпълнява поръчки на Кремъл

Това е причината за провала на кабинета на Росен Желязков, се твърди в писмо, изпратено от централата на ДПС до евродипломати

08 Юли 2024Обновена
Изявление на председателя на ДПС Делян Пеевски

"Колегите в ДПС призоваха за пълно обединение между мен и Ахмед Доган" - това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, след като се срещна с част от областните структури на партията. "Няма да съм кандидат за премиер", заяви още той. https://bntnews.bg/news/peevski-prizova-dogan-za-sreshta-1284819news.html

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Monday, July 8, 2024

Войната в ДПС придоби и международно измерение. От централата на ДПС е било разпратено писмо до посланиците на партньорите ни в ЕС и НАТО, в което почетният лидер на партията Ахмед Доган е посочен като виновник за провала на проектокабинета на ГЕРБ-СДС и се внушава, че той прави това по поръчка на Кремъл.

Писмото, което публикува "Капитал", е подписано от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов - един от партийните кадри, които подкрепят линията на председателя Делян Пеевски в движението. В него ясно се казва, че то е написано от името на Пеевски. Пред "Сега" от посолство на страна от ЕС потвърдиха, че са получили писмото.

В текста му се описва ситуацията около гласуването на предложения кабинет с премиер Росен Желязков, който е определен като "доказан европейски и натовски политик". За правителството му пък се казва, че това е единственият вариант за евроатлантически кабинет, който да укрепи членството на България в ЕС и НАТО, както и да осигури военна и друга помощ на Украйна срещу руската агресия.

След това се казва, че Ахмед Доган, определен като "бивш председател на ДПС", е опитал да повлияе на депутатите на движението да не подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС. Това е довело до разцепление в парламентарната група, като 30 депутати са гласували "за", 14 са били "против", а един се е въздържал.

Накрая Доган директно е обвинен във връзки с Русия. "Като се вземат предвид изявите на г-н Доган в миналото и подкрепата му за Русия и нейните политики, както и близката му връзка с посланик Митрофанова и руският консул в България, ние смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация в България", пише в писмото. И се посочва, че "председателят на ДПС Делян Пеевски ви уверява, че той лично и партията под негово ръководство остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности".

 

Станислав Анастасов направи изключително странно “опровержение” за писмото - той не отрече неговото съществуване, нито факта, че е било разпратено до посолствата, а само че той е авторът.

Епицентър. бг попита Станислав  Анастасов вярно ли е, че от ДПС е изпратено такова писмо срещу Ахмед Доган.

Отговорът му бе: "Глупости! Това са измислици! Няма такова писмо. Това, което е посочено в "Капитал", няма подпис, дата, печат и изходящ номер". 

Епицентър. бг разбра още, че 7-8 души от ДПС имали паролата от компютъра на Станислав Анастасов, и че депутат от 17-те, които бяха на среща при Доган през уикенда вероято е пуснал това писмо-фейк с цел да се нагнети напрежението между Доган и Пеевски. Според Анастасов, всеки от тези 7-8 човека може да изпрати от компютъра му всичко.

Ръководството на ДПС ще уведоми посланиците, че е станала злоупотреба с имейла на ДПСзаяви зам.-председателят на Движението.

Не е много ясно защо “фалшификаторът” не напише писмо направо от името на Пеевски, а трябва да използва Станислав Анастасов като посредник.

 

ПРИЗИВ

По-рано днес председателят на ДПС Делян Пеевски поиска среща с почетния лидер Ахмед Доган. Последният прие депутатите, които се възпротивиха на лидерството на Пеевски, но и досега не разговаря със самия Пеевски.

Конфликтът в ДПС продължава вече втора седмица. Всичко започна след като няколко партийни фигури с дълга политическа кариера бяха отстранени от движението. Това предизвика мощен отпор вътре на различни нива в ДПС, а върху Пеевски се посипаха обвинения, че се опитва да отнеме движението от Доган, като го прочисти от приближени на почетния лидер. Самият Пеевски отговори, че няма война между него и Доган, а конфликтът му е с няколко партийци, които той нарече "деребеи".

"Колегите призоваха за пълно обединение между г-н Доган и мен. Партията да бъде цяла. Никой не може да си позволи, най-малкото няколко деребеи, които искат да я разрушат заради своите амбиции, колегите това не го приемат и призовават да сме заедно. От моя страна тема няма - аз съм готов да сме заедно, искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред, не както говорят по медиите - да има две депесета, на Пеевски и на Доган", обяви Пеевски на брифинг след председателски съвет на движението. Този съвет е консултативен орган към партията, в който, освен нейните председатели и техните заместници, участват и шефовете на областните съвети на ДПС.

Той призна, че не се е срещал с Ахмед Доган, както и че няма обяснение защо не са разговаряли досега и го призова да се срещнат. "От моя страна всичко е направено да бъдем заедно. От тук нататък той е на ход", обясни Пеевски.

"Никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски", допълни той.

Председателят на ДПС обяви, че подкрепящите го областни шефове са жертви на натиск и заплахи и ще подадат жалби. Той нападна другия председател - Джевдет Чакъров, че е звънял на поканените на сбирката партийци, за да им каже да не отиват. "Ние трябва да сме едно и да не си цепим партията, но с натиска няма да стане това! Хората няма повече да бъдат плашени!", предупредително заяви Пеевски. По думите му, той е разговарял с Чакъров, поканил го на срещата днес, но колегата му председател отказал с неясния мотив, че "няма разрешение".

За втория мандат за правителство той посочи, че ще прати писма до останалите парламентарни формации. "Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство, взимаме го и продължаваме", отсече Пеевски. Той уточни, че няма да бъде кандидат за премиер.

Председателят доведе група партийни шефове със себе си пред медиите, някои от които говориха пред журналистите. Като Хамди Илязов, който води областната организация в Търговище. Той обяви, че с неговите хора застават зад Доган и Пеевски, и единственият им проблем е депутатът Джейхан Ибрямов - един от политиците, които враждуват с Пеевски. Илязов обвини Ибрямов, че се опитвал да разбие първо местната организация, а сега и цялото ДПС. "Защото си търси място, няма къде да отиде, никой не го харесва. Затова дойдохме да подкрепим г-н Доган и г-н Пеевски", обясни Илязов. Той твърдеше, че Джевдет Чакъров му позвънил, за да му каже да не идва на сбирката и затова сега Илязов се кани да подаде жалба срещу него.

Включи се и Юксел Расим, който оглавява партийната организация в Пловдив-област, която поиска изключването от парламентарната група на друг депутат - Рамадан Аталай. Той обяви, че с хората му искат да защитят целостта на партията, заедно с Доган и Пеевски.

По-късно пресцентърът на ДПС обяви кои са били участниците в заседанието на съвета - зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев, Искра Михайлова, Халил Летифов, Станислав Анастасов; зам.-шефовете на парламентарната група Хамид Хамид, Байрам Байрам, Ертен Анисова и секретарят на групата Елван Гюркаш, членът на Централното оперативно бюро Радослав Ревански, както и областните председатели и представители на областните съвети на Търговище, Благоевград, Шумен, Пазарджик, Монтана, Враца, Видин, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, София област, София град, Кюстендил, Велико Търново, Добрич, Варна, Пловдив област, Пловдив град и Перник.

Последвайте ни и в google news бутон