facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Патриархът не призова хората да не ходят в църквите

2 118
 Илияна Кирилова

На 10-ия ден от обявеното извънредно положение в страната Патриарх Неофит най-после се обърна към българските християни, но така и не им препоръча в прав текст да не ходят в църквите. В обръщението си към народа той го призова "да съобрази ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение", но след това добавя, че трябва да се спазват препоръките на Св.Синод и епархийските митрополити. А Синодът въобще не е отправял публичен призив към хората да не ходят на църква. 

Патриархът зове хората "останали в домовете си, пред домашната икона" да се помолят "за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време".

Ето и цялото обръщение на Патриарх Неофит без редакторска намеса (подчертаните пасажи са от редакцията):

 

"ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, БРАТЯ И СЕСТРИ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!

С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля:

„В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йн 16:33).

Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим:

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ"

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3179 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4988 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

763

Коментари

Порфирий

В обръщението си към народа той го призова "да съобрази ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение" Какво повече искате? Доста тенденциозни са ви материалчетата срещу българската църква.

cymen

Искат да скъсат всякаква връзка с Русия и действат по абсолютно всички направления.

indiec

Отдайте кесаревото Кесарю, а божието Богу!

 

Така е казал Христос - така казва и Патриархът...

Billy-Joe Winchester

В Саудитска Арабия затвориха джамиите. Изключение са само тези в Мека и Медина, защото много хора вече са отишли там на хадж. Саудитите са по-умни от нашите кукумявци.

Стоф

Институционализираната глупост в действие. 

paragraph39

/:/ Патриархът не призова хората да не ходят в църквите

.........................................................................................................................

"И ГОСПОД ОТ СВОДА, ПРЕЗ ГЪСТИЯ ДИМ, ГЛЕДАШЕ НА ВСИЧКО ТИХ, НЕВЪЗМУТИМ...!"

/Ив. Вазов/

Струва ми се , че Патпиарха направи, каквото трябва. 

Който е писал (заглавието) не е чел обръщението.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Повечето хора се страхуват от вируса, повече отколкото от  Господ, неосъзнавайки, че всъщност короната е актуалния аватар на Бича Божий.

:)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Глупости, повечето се интересуват тая година колко ще е агнешкото за Великден.

peniko

Но само ако агнешкото идва от сертифициран производител, доказал. че неговите Ягнета са носили маски и калцуни минимум 3 седмици преди обявяването на карантината .....

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ако не вярвате- да се надяваме че няма да удари двайсетака, щото ще е основна тема и никой няма да забележи ако не отворят Ал.Невски.

Яни-Янаки

Не виждам, как ще се случи това: Патриархът да призове миряните да не посещават храмовете. Тук не става дума за верига от ателиета за химическо чистене, та началникът им да ги затвори временно. Храмовете не са на патриарха, по определение те са на Бога, Божии храмове. Да ги затвори може само светската власт или враждебни на християнството сили. Храмовете не са били затваряни и служението там прекратявано даже и по време на чумни епидемии. Припомнете си „Чумата“ на Албер Камю.  И това се случва във френски град през ХХ век.

Direktiva

 Патриархът не призова хората да не ходят в църквите!

 "Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на вируса на страха, на вируса на примирението и на слабоволието. Но те устояха и не се поддадоха."

 Президент и Патриарх, започват все с буквата "П"!

тодор георгиев1...

Няма начин да призове за подобно нещо.Все едно да призове да спрат приходите от копанката в църквата.

Бухта

Това е екзистенциален въпрос, не само за църквата, но и за вярата. Защото ако миряните се страхуват от вирус, който може да хванат в църква, това вече е краят на вярата, нежели копанята. Деликатно положение, не очаквайте Патриархът да го задвижи. По-скоро "силно вярващата" политическа класа трябва да му помогне и да поеме върху себе си недоволството от затварянето. Ама откъде такъв такт в тия оядени водосветаджии и софраджии.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×