Медия без
политическа реклама

Партията на Христо Иванов се покая за политически назначения

"Да България" е готова да преговаря за кабинет с премиер Мария Габриел, издигната от ГЕРБ

20 Яну. 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Христо Иванов активно защити изборът на Десислава Атанасова за конституционен съдия.

От средите на ПП-ДБ започват с половин уста да признават като грешка подкрепата си за политически мотивирани назначения на управляващата сглобка с ГЕРБ и ДПС. Такъв поне е тонът на резолюцията, която одобри и публикува днес Националният съвет на "Да България". Тази партия участва в дясното обединение, а нейният лидер Христо Иванов е един от съпредседателите на ПП-ДБ и се нарежда сред водещите фигури на парламентарното мнозинство.

"Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм", пише в резолюцията. Това е всъщност всичко, което от партията казват по темата за политическите назначения. Конкретни имена не се споменават.

Най-вероятно обаче се говори за Десислава Атанасова – вече бившият водач на депутатите на ГЕРБ-СДС. Миналия петък тя беше избрана за конституционен съдия, въпреки липсата на професионални качества за тази елитарна институция. Това стана възможно с гласовете на ПП-ДБ, а самият Христо Иванов активно защити това решение. Той обясни, че сглобката изисква компромиси, за които десните плащат тежка политическа цена, но това било необходимо за отстояване на парламентарната демокрация и като противодействие на политическата криза.

Иначе самата резолюция всъщност е посветена на предстоящите преговори с ГЕРБ-СДС (а вероятно и с ДПС, които принадлежат към сглобката – бел.а.) заради ротацията на кабинета. Мястото на премиера Николай Денков през март трябва да заеме неговата заместничка Мария Габриел, която е кадър на герберската партия.

В резолюцията се посочва, че не трябва да се проявява „нерешителност в извършването на реформи и отказ от провеждане на антикорупционни усилия“. Затова "Да България" поставя редица условия, изпълнението на които ще очаква от Габриел. По-важните от тях са следните: 1) гаранции, че ще се прилага новият конституционен текст за публични и прозрачни процедури при избора на държавни регулатори; 2) избор на независими и партийно неутрални фигури във Висшия съвет съвет и Висшия прокурорски съвет; 3) продължаване на правосъдната реформа чрез промени в Закона за съдебната власт; 4) попълване на състава на новата Комисия за противодействие на корупцията; 5) постепенно ограничаване на бюджетния дефицит.

От "Зелено движение" - друга партия в ПП-ДБ, бяха обявили, че десницата нарушава споменатия конституционен текст с подкрепата си за Десислава Атанасова. Остава да видим дали това ще продължи така при следващите назначения – специално в ръководството на прокуратурата, където парламентът ще има решаващо влияние след конституционните промени. Продължаването на правосъдната реформа е въпрос на договорка и компромиси с ГЕРБ-СДС и ДПС, които дадоха да се разбере, че ще участват активно в промените в Закона за съдебната власт. Същото се отнася и за попълването на антикорупционната комисия, която беше създадена през септември м.г. По искане на ПП-ДБ комисията ще има състав от едва трима членове – на практика, по един за всяка формация в сглобката.

Сред другите условия на "Да България" са продължаване на модернизацията на армията и военната помощ за Украйна, реформа в изборното законодателство и финансирането на политическите партии, както и мерки за изваждане на България от списъка на страните, които не се справят с прането на пари.

Формацията заявява готовност да участва в европейските избори през юни т.г. заедно с останалите политически сили от ПП-ДБ. Любопитно е обявеното намерение на "Да България", че ще участва в "преговорна група, която да води разговори за структурно надграждане на "Демократична България"". За въпросното мистериозно "надграждане" обаче партията не дава никакви подробности.

Колко хора помнят все още НДСВ? Партията, основана от Симеон Сакскобургготски, изригна като вулкан на политическата сцена пред 2001 г. когато разгроми на парламентарните избори ОДС на Иван Костов, като получи подкрепата на почти 2 милиона избиратели.

МНЕНИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Положението на десницата коментира евродепутатът от ДБ Радан Кънев в интервю пред БНТ. Бившият лидер на ДСБ заяви, че изборът на Десислава Атанасова не отговаря на стандартите на КС. Но посочи, че нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ-СДС могат самостоятелно да излъчат конституционни съдии, ако не се подкрепят едни други. "Правилата на демокрацията са доста безпощадни. Заедно с ГЕРБ имаме мнозинство в парламента. Без ГЕРБ имаме една четвърт", изтъкна той. Сглобката между двете формации той определи като "болезнен политически компромис". И напомни, че от началото на войната в Украйна е защитавал позицията, че ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да намерят форма на общо действие. Той смята, че това "разумно решение" (както определи сглобката - бел.а.) дори е закъсняло.

Кънев заяви, че смята за най-удачен вариантът, при който ДБ и ПП се явяват с обща листа на европейските избори. По думите му, двете формации заедно представляват "тези граждани, които са европейци до мозъка на костите". Кънев каза, че ще се чувства комфортно в листа, която са оглавява от Никола Минчев от ПП. Наскоро стана ясно, че най-вероятно Минчев ще води кандидатите за евродепутати на десницата. Смята се, че това е част от вътрешна сделка в ПП-ДБ, за да се откаже Минчев от председателското място на българския парламент в полза на водача на ДСБ Атанас Атанасов.

Що се отнася до имотния скандал около десните политици Асен Василев и Даниел Лорер, Кънев го коментира лаконично така: "Като юрист не виждам никаква трагедия в цялата ситуация."

Ключови думи:

Да България, ротация