Медия без
политическа реклама

Новата антикорупционна комисия ще се избира догодина

21 Септ. 2023
Илияна Димитрова
ПГ на ГЕРБ-СДС е готова със законопроекта, свързан с отнемане на придобитото по престъпен начин имущество, и ще го внесе следващата седмица в парламента, каза шефката на групата Десислава Атанасова,

Членовете на новата антикорупционна комисия ще се избират догодина. Това обясни Десислава Атанасова (ГЕРБ-СД) в кулоарите на парламента, след като депутатите приеха на второ четене новия Закон за противодействие на корупцията. Според закона тримата членове на комисията трябва да бъдат избрани в 3-месечен срок от влизането му в сила.

Законът е сред обещанията, дадени от България в плана за възстановяване, по който от Брюксел се чакат още 9 млрд. лв. Въпреки критиките към закона и опасенията, че ще се подреди при другите "качествени" законодателни решения на този парламент, със закона се бързаше и заради съмнителното му качество е приемането на България в Шенген, за което управляващите още вярват, че вратата ще бъде отворена през декември. "Този закон е ключът на България към Шенген. Този закон е ключът на България към 3% дефицит и най-вече този закон е ключът към истинската бора срещу корупцията", коментира Кирил Петков (ПП-ДБ), цитиран от БНР.

Новият закон разделя настоящата антикорупционна комисия КПКОНПИ на две - Комисията за противодействие на корупцията (КПК) ще се занимава с корупцията по високите етажи на властта и конфликта на интереси, а друга комисия ще поеме конфискацията на незаконното имущество. Засега ролята на втората ще се изпълнява от остатъците от КПКОНПИ, като идеята е тепърва да се приеме и отделен нов закон за конфискацията. Той ще бъде внесен още следващата седмица, съобщи Десислава Атанасова.

КПК ще се състои от трима души, които може да са юристи или с висше икономическо образование. Условието е юристите да имат поне 7 години юридически стаж, а икономистите - поне 7 години опит в службите за сигурност. Тримата ще се избират с мнозинство от 2/3 от Народното събрание и ще ръководят новия орган на ротационен принцип - всеки по 2 години в рамките на 6-годишния им мандат.

Това е съществена разлика с първоначално внесения от ГЕРБ проект, който предвиждаше КПК да е от петима души, които да имат 10-години юридически стаж. Занижаването на критериите предизвика много критики, включително от бившия вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. В избора на членовете на КПК роля ще има специална номинационна комисия.

МНЕНИЕ

Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция, коментира бившият служебен правосъден министър Крум Зарков, който сега е президентски секретар по правни въпроси. Докато беше министър, екипът на Зарков също работи по антикорупционен закон, но той беше отхвърлен от парламента.

Според Зарков изборът на тримата комисари с мнозинство от 2/3 има лесно предвидими последици. "Тя ще бъде отменена като противоконституционна, тъй като по Конституция "Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство". Ако никой не сезира Конституционния съд своевременно, то трудно ще се събере нужното мнозинство, смята той и дама за пример неизбраните членове на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

Ако се събере мнозинство, то "антикорупционните" комисари са разпределени точно - един на ГЕРБ, един на ПП-ДБ и един на ДПС, пише Зарков във Фейслук. И обяснява, че "веднъж избрани, тримата трябва винаги да са на работа, защото дори един да е в болничен, в отпуск или в задръстване, всеки от другите двама ще разполага със своеобразно вето. "С други думи - новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция. Досущ като неговите предшественици. Но с разследващи функции", обобщава бившият министър.

Още по темата