Медия без
политическа реклама

Сглобката нарочно протака Закона за КПКОНПИ

В пленарната зала депутатите днес предимно почиваха.
Илияна Димитрова
В пленарната зала депутатите днес предимно почиваха.

Управляващото мнозинство изглежда само́ няма интерес уж приоритетният му Закон за противодействие на корупцията да бъде приет бързо. Депутатите започнаха с разглеждането на законопроекта на второ четене в зала в 10:20 ч. днес. Минути преди 11:30 ч. беше поискана почивка, която беше обявена до 12 ч. Продължи обаче до 13:30 ч. Веднага след нея Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) предложи заседанието да бъде прекъснато в 14 ч., тъй като предстоят заседания и на парламентарни комисии, които разглеждат проекти, свързани с Плана за възстановяване. Предложението беше прието с почти пълно мнозинство - 142 гласа "за", два против и един въздържал се.

По всичко личи, че в "сглобката", в която уж цареше разбиране за този законопроект, са възникнали противоречия.

Няма друго обяснение защо депутатите сами не си дадоха възможност да напреднат със закона, който е с доста съмнителни качества и който предизвика горещи дискусии в правната комисия и критики включително от депутати на ПП (Бойко Рашков).

Накратко описано, случилото се днес в пленарната зала звучи така: шефката на правната комисия Анна Александрова изчете доклада на правната комисия до член 10 от закона (проектът е от 121 члена и още куп преходни и допълнителни разпоредби), след това Стою Стоев (ПП) направи предложения за редакции, ИТН и "Възраждане" критикуваха проекта, който според тях е пълен с фрапантни недомислици.

Най-спорните моменти в проекта са съставът на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), въвеждането на номинационна комисия, която да пресява кандидатите, както и правомощията на комисията да използва специални разузнавателни средства.

Правната комисия в парламента миналата седмица набързо прие Закона за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ, но със смущаващи корекции. Вместо седемчленна, както беше според първоначалния проект, КПК ще е от трима души, които ще се избират от парламента и ще имат мандат от 6 години, така че да могат да се редуват по 2 години на председателския пост. Те ще трябва да са юристи с поне 5 години професионален стаж, а не поне 10 години юридически.

Днес Стоев предложи членовете на КПК да имат юридическо или висше икономическо образование и най-малко 7 години юридически стаж или стаж в службите за сигурност и обществен ред, както и да се избират с мнозинство 2/3 от всички народни представители и да имат право само на един мандат. Стоев обясни тези редакции с препоръки от ЕК. Според него номинационната комисия, която да обсъжда кандидатурите, трябва да препоръчва и как да бъдат класирани на базата на професионалните и нравствените им качества, подготовката и мотивацията им.

Дойдоха възражения, че икономистите трудно ще се занимават с юридическата работа в КПК и вероятно тази промяна се предлага конкретно заради някого.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) възрази срещу т.нар. номинационна комисия и това тя да класира кандидатите. "Ще поставим Народното събрание в условия на обвързана компетентност. Аз не могат да подкрепя това - орган който да казва на НС кого да избира. Утре ще стане с ВСС, с ИВСС, с КФН. Всеки от нас има мандат, даден му от народа, ако някой иска да се откаже от него, да го направи", посочи той и предложи номинационната комисия да прави "препоръчително оценяване" на кандидатите, а не "препоръчително класиране".

"ГЕРБ така ще ви изработят, че ще е налице по-тежка бухалка и тя ще е в ръцете на ГЕРБ. А вие, лавандули, ще страдате от това", обърна се Тошко Йорданов (ИТН) към хората от ПП.

"Слонът в стаята тук е така наречената номинационна комисия", взе думата и Гроздан Караджов (ИТН). Според него тя противоречи на духа на Конституцията, защото волята на парламента трябва да излиза от неговите комисии. "Подобни камуфлажни органи се правят, когато нещо трябва да се манипулира. Да се направи шоуто, всичко е един маркетинг", каза той. Според него както ПП има маркетингови врагове в лицето на ГЕРБ, така има и маркетингови фаворити.

"Да бракуваме тази камуфлажна комисия, тя е фалшиво образувание, чиято единствена цел е да реализира замисъла на ПП да ни даде едно класиране, пред което ние да замлъкнем и да гласуваме като един, както беше едно време", призова той колегите си. Така или иначе до гласуване не се стигна, защото времето на заседанието свърши.

Публична тайна е, че по проекта усилено работи Лена Бориславова от ПП. Заради критиките към стореното от правната комисия в края на миналата седмица тя коментира във Фейсбук, че тази седмица в пленарната зала се чакат изненади. "Ще предложим изменения за напълно деполитизиран процес за избор на ръководство, съгласуван и одобрен от ЕК през тази седмица като стандарт за осигуряване на независимост на органа", зарече се Бориславова. "Сега" опита безуспешно да се свърже за коментар с нея, а изненадите засега си остават само обещания.

За проекта вижте още тук:

Реформата в антикорупционното законодателство ще е поредното нещо, което Народното събрание няма да направи както трябва, а целта новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК) да е ефективна изглежда все по-трудно постижима.

  

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?