Медия без
политическа реклама

Нито е антикорупционно, нито е законодателство

Мнозинството прие закона, колкото да го отчете пред Брюксел, но едва ли му дава дълъг живот

След последните законодателни напъни на този парламент сме в тих ужас от предстоящото.
Илияна Димитрова
След последните законодателни напъни на този парламент сме в тих ужас от предстоящото.

Сглобката ни я пробутаха с мантрата, че трябва да се приеме антикорупционно законодателство. Това, което миналата седмица обаче прие окончателно, не прилича нито на антикорупционно, нито на законодателство.

Прилича на някакво Чудовище на Сглобкенщайн, което ще трябва да се усмихва любезно пред Брюксел, но чиято уродливост трудно може да бъде скрита. На това Чудовище ще чакаме сега да ни приемат в Шенген, както и да получим остатъка от 9 млрд. лв. по Плана за възстановяване. А Чудовището е в плана не защото някой от ЕК е искал. Този ангажимент е по инициатива на България.

Реформирането на мастодонта КПКОНПИ трябваше да се случи. Никой не спори за това. Още от създаването си чрез на практика механичното обединяване на други институции КПКОНПИ има спорно полезно действие и повече се използваше за бухалка срещу неудобните, отколкото за истинско противодействие на корупцията и конфликта на интереси. За КПКОНПИ засега остава само отнемането на незаконно имущество. За това тепърва ще се предлага закон.

Най-големите ентусиасти по темата обаче - депутатите от ПП, и особено от ДБ,

 

изобщо не защитиха проекта

 

подобаващо в пленарната зала.

Всъщност, никак не го защитиха. ГЕРБ също предимно мълчаха. Макар че формално проектът е точно техен - те го прокараха, отхвърляйки в комисия сходен проект на ПП-ДБ, както и друг на бившето служебно правителство. Явно обаче сега хората на Борисов решиха да не се излагат с говорене, а само с гласуване. Участие в дебата взе Бойко Рашков, който е депутат от ПП-ДБ. Той обаче критикуваше проекта и сочеше проблемите в него. Включително имаше и стилистични забележки към текстовете, обяснявайки, че някои изобщо не се разбират, уж законите трябва да са ясни. Така от уж приоритетен антикорупционният закон мина, колкото да е минал.

Какво обаче ни сервираха депутатите миналата седмица. КПКОНПИ ще остане да се занимава само с конфискацията на незаконно имущество, за което тепърва ще се предлага и приема закон. Но се появява Комисията за противодействие на корупцията (КПК) от трима членове, които ще се избират от парламента и ще се въртят на председателското място, всеки за 2 години, явно няма съгласие между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС чий човек да я оглави. За професионализма им не се заложиха особено големи критерии, дори в последния момент изискуемият им стаж като юристи или икономисти бе вдигнат на 7 години. Всичко това беше обяснено с някакво съгласуване с Брюксел. Само че едва ли някой в Брюксел е дал зелена светлина на това недомислие.

 

В КПК има място за всеки от коалиционните не-партньори

 

ГЕРБ и ПП-ДБ, както и за балансиращото ДПС. При това странно беше въведено те да се избират с мнозинство от 2/3 от депутатите, което според много мнения противоречи на Конституцията, тъй като според нея само тя може да регламентира квалифицираното мнозинство.

Колкото и да ни убеждават, че ръководството няма значение, ясно е, че то ще задава тона и от него ще зависи кои случаи ще се разглеждат приоритетно и кои ще се замитат. Но въпреки това ръководството на новата комисия може да се окаже най-белия кахър. Създава се корпус от разследващи, които ще трябва да работят по всички корупционни дела. Те ще бъдат подчинени на наблюдаващите прокурори. Вероятно ще се наложи назначаването на 50-100 души, прогнозира бившият вътрешен министър Веселин Вучков.

В България има 1700 прокурори, още 500 следователи (те на практика бездействат срещу магистратски заплати), отделно по щат в МВР има около 2000 разследващи полицаи. Сега се създава нов корпус разследващи, на които да се възложат сложните корупционни престъпления. Според Вучков това ще доведе до напрежение между МВР и новата комисия и допълнително ще обезкръви вътрешното министерство. Логично можем да се запитаме и какво всъщност ще промени това. Капацитетът за разследване явно ще си остане същият, наблюдаващите прокурори ще са същите. Тогава защо да очакваме гръмки успехи?

Същите, апропо, чакахме от спецпрокуратурата. Получихме само машина за поръчки. Излиза, че спецпрокуратурата, която се занимаваше с корупционните дела, беше закрита, а сега се прави нова спецструктура за същото, която ще бъде подчинена на нереформираната прокуратура. Според Вучков ще минат години, преди да стане ясно, че

 

това е провал и че е пропуснат исторически шанс

 

наистина за сериозна реформа, за уплътняване на следователите с работа, за затваряне на ножицата на разликата във възнагражденията в МВР и прокуратурата и т.н.

Той е притеснен и доколко новата комисия ще бъде отчетна. Защото тя може да пренарежда политическия пейзаж, да пренарежда съдби, да се превърне в бухалка, която да се стовари дори върху хората, които я създават.

Поне се отказаха в последния момент от отделен апарат към комисията, който да прилага специални разузнавателни средства.

Сигурно в сглобката не са притеснени

 

колко бързо може да се обърне срещу тях творението им,

 

защото си дават сметка, че след максимум 2 години този орган ще бъде закрит. Че от него няма никакъв смисъл и единственото, което правят сега, е да залъгват европейците. Главният антикорупционен орган е прокуратурата. И ако трябва да има реформа - тя трябва да бъде насочена натам.

Публична тайна е, че особен афинитет към антикорупционния закон има Лена Бориславова от ПП. Заради критиките към стореното от правната комисия преди второто четене на закона тя коментира във Фейсбук, че в пленарната зала се чакат изненади. "Ще предложим изменения за напълно деполитизиран процес за избор на ръководство, съгласуван и одобрен от ЕК през тази седмица като стандарт за осигуряване на независимост на органа", зарече се Бориславова. Това обаче не се случи. И да се е случило, не сме разбрали. 

Тепърва ще видим дали президентът ще пусне закона към "Държавен вестник" или ще наложи вето. И да го стори обаче приемането му ще се отложи, но едва ли законът ще претърпи съществени промени. Пък и на президента, който е в открит конфликт с управляващите, доколко може да се разчита да е безпристрастен?!

В ПП-ДБ антикорупционният закон беше оставен в полето на ПП, ДБ трябваше да работи по нов закон за конфискацията. Проект за такъв още няма, тъй като се изчаква евродиректива по темата. Но пък Десислава Атанасова (ГЕРБ) още миналата седмица рече, че те са готови и с този закон. След последните законодателни напъни на този парламент сме в тих ужас от предстоящото.

Още по темата